Syrië Muhanad al-Hassani mishandeld in de gevangenis
3 november 2010

Syrië Muhanad al-Hassani mishandeld in de gevangenis

Op 28 oktober 2010 is de Syrische advocaat Muhanad al-Hassani die recent nog werd geëerd voor zijn werk als mensenrechtenadvocaat met de Martin Ennals Award en de Amsterdamse Dekenprijs door een celgenoot mishandeld. Hij hield er een snee aan over die met tien hechtingen moest worden behandeld. Ook waren zijn rechteroog en –wang gezwollen. De waarschijnlijke aanvaller is Mohammad Hamadi, die vastzit voor verkrachting en een gewapende overval. Het voorval is onderzocht door de gevangenisautoriteiten, maar leidde ondanks een verzoek van Al-Hassani niet tot overplaatsing van de aanvaller. Om die reden, en omdat andere gedetineerde mensenrechtenverdedigers eerder op vergelijkbare wijze zijn aangevallen in Syrische gevangenissen, is de kans dat het opnieuw fout gaat onaanvaardbaar groot.

De autoriteiten moeten daarom direct actie ondernemen om de fysieke integriteit van Muhanad al-Hassani beter te beschermen. De aanvaller moet naar een andere cel worden overgeplaatst. Ook moet er een grondig en onafhankelijk onderzoek worden ingesteld, waarvan de resultaten publiek worden gemaakt, zodat de verantwoordelijken kunnen worden berecht.

Bovendien moeten eventuele disciplinaire maatregelen tegen Al-Hassani worden ingetrokken. Al-Hassani was op 2 november in de isoleercel geplaatst. Nadat alle politieke gevangenen in de Adra gevangenis om deze reden in hongerstaking gingen, werd Al-Hassani op 6 november 2010 weer naar zijn cel gebracht.

L4L organiseerde schrijfactie naar aanleiding van deze mishandeling. U vindt de brieven die destijds zijn verzonden hier.

Zie hier een gezamenlijk statement van 8 mensenrechtenorganisaties, waarin zij de Syrische autoriteiten ook om een onderzoek vroegen, en bovendien opriepen om de eenzame opsluiting van Al-Hassani te beëindigen.

 

 

Meer nieuws

31 januari 2023

Joint Statement on the forced deportation of human rights lawyer Salah Hammouri

Occupied Palestinian Territory

Lawyers for Lawyers, the International Bar Association’s Human Rights Institute and Lawyers’ Rights Watch Canada are concerned about the forced deportation of Salah Hammouri. As a lawyer, Mr. Hammouri represents political prisoners in Israeli and Palestinian prisons. He has been

Lees verder
27 januari 2023

Interview Nazeli Vardanyan: “Nothing can stop me as an environmental lawyer, I will fight until justice is done. International solidarity and support will guarantee the safety of environmental lawyers around the world”

Armenia

Illustration: Joost Hölscher The Armenian environmental lawyer, Nazeli Vardanyan, is admirable for her commitment to protecting Armenia’s environment. She is the founder and director of Armenian Forests Environmental NGO, which is committed to afforestation, reforestation, nature protection, engagement of community

Lees verder
26 januari 2023

Killing of Eswatini human rights lawyer Thulani Maseko

eSwatini

Lawyers for Lawyers received the shocking news that, on 21 January 2023, Eswatini human rights lawyer Thulani Maseko was shot death in his home. This killing was condemned by the Special Rapporteur on the Independence of Judges and Lawyers. Thulani

Lees verder
23 januari 2023

Dag van de Bedreigde Advocaat – Afghanistan

Afghanistan

24 januari 2021 is de jaarlijkse ‘Dag van de Bedreigde Advocaat’. Dit jaar staat de dag in het teken van advocaten uit Afghanistan die vanwege hun legitieme werkzaamheden in de problemen komen. In het kader van deze dag worden op dinsdag

Lees verder