Syrië Muhanad al-Hassani mishandeld in de gevangenis
3 november 2010

Syrië Muhanad al-Hassani mishandeld in de gevangenis

Op 28 oktober 2010 is de Syrische advocaat Muhanad al-Hassani die recent nog werd geëerd voor zijn werk als mensenrechtenadvocaat met de Martin Ennals Award en de Amsterdamse Dekenprijs door een celgenoot mishandeld. Hij hield er een snee aan over die met tien hechtingen moest worden behandeld. Ook waren zijn rechteroog en –wang gezwollen. De waarschijnlijke aanvaller is Mohammad Hamadi, die vastzit voor verkrachting en een gewapende overval. Het voorval is onderzocht door de gevangenisautoriteiten, maar leidde ondanks een verzoek van Al-Hassani niet tot overplaatsing van de aanvaller. Om die reden, en omdat andere gedetineerde mensenrechtenverdedigers eerder op vergelijkbare wijze zijn aangevallen in Syrische gevangenissen, is de kans dat het opnieuw fout gaat onaanvaardbaar groot.

De autoriteiten moeten daarom direct actie ondernemen om de fysieke integriteit van Muhanad al-Hassani beter te beschermen. De aanvaller moet naar een andere cel worden overgeplaatst. Ook moet er een grondig en onafhankelijk onderzoek worden ingesteld, waarvan de resultaten publiek worden gemaakt, zodat de verantwoordelijken kunnen worden berecht.

Bovendien moeten eventuele disciplinaire maatregelen tegen Al-Hassani worden ingetrokken. Al-Hassani was op 2 november in de isoleercel geplaatst. Nadat alle politieke gevangenen in de Adra gevangenis om deze reden in hongerstaking gingen, werd Al-Hassani op 6 november 2010 weer naar zijn cel gebracht.

L4L organiseerde schrijfactie naar aanleiding van deze mishandeling. U vindt de brieven die destijds zijn verzonden hier.

Zie hier een gezamenlijk statement van 8 mensenrechtenorganisaties, waarin zij de Syrische autoriteiten ook om een onderzoek vroegen, en bovendien opriepen om de eenzame opsluiting van Al-Hassani te beëindigen.

 

 

Meer nieuws