Oproep tot het vrijlaten van Mazen Darwish
7 september 2014

Oproep tot het vrijlaten van Mazen Darwish

Syria

De Syrische regering moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk de gedetineerde mensenrechtenactivist Mazen Darwish en zijn collega’s Hani Al-Zitani en Hussein Ghareer vrijlaten, hebben 79 organisaties waaronder Lawyers for Lawyers vandaag gezegd. Het Syrische anti-terrorismehof zal naar verwachting uitspraak doen in de zaak van de drie op 24 september 2014. Dawish en zijn collega’s staan terecht voor het “publiceren van terroristische daden.”

De Syrische luchtmacht arresteerde de drie mannen tijdens een overval op het kantoor van de groep, in Damascus op 16 februari 2012. Zij worden beschuldigd van ‘het publiceren van terroristische daden “op grond van artikel geweest 8 van de Syrische anti-terrorisme wet uit 2012. Deze aanklacht is gebaseerd op hun vreedzame activiteiten; het monitoren en het publiceren van informatie over mensenrechtenschendingen in Syrië.

Mazen Darwish is een Syrische mensenrechtenverdediger en journalist. Hij rondde een studie rechten af, maar is, vanwege zijn mensenrechtenactiviteiten, nooit toegelaten tot de Syrische balie om als advocaat te werken.

Darwish komt al jaren op voor vrijheid van pers en vrijheid van meningsuiting in Syrië. In 2000 heeft Darwish het Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM) opgericht. Hij creëerde hiermee de eerste NGO ooit in Syrië.

Klik hier om de volledige verklaring te zien.

Meer nieuws uit Syria