Syrië  Oproep tot vrijlating mensenrechtenverdediger Mazen Darwish
19 maart 2014

Syrië Oproep tot vrijlating mensenrechtenverdediger Mazen Darwish

In een gemeenschappelijk brief van 17 maart 2014 roepen meer dan 60 internationale organisaties, waaronder Lawyers for Lawyers, op tot het onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten van Syrische mensenrechtenverdedigers Mazen Darwish en zijn collega’s Hani Al-Zatini en Hussein Ghareer.

Op 22 februari 2014 eiste de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties al de vrijlating van alle arbitraire gedetineerde mensen in Syrië. Darwish en zijn collega’s worden vastgehouden in de Adra gevangenis in Damascus in afwachting van hun proces voor het Anti-Terrorisme hof. Op 10 maart jl. heeft het hoofd van de Anti-Terrorisme hof voor de zevende opeenvolgende keer het proces uitgesteld tot 24 maart. Het proces voldoet niet aan de internationale eisen voor een eerlijk proces. De gevangenen hebben tot op heden geen bewijs tegen hen gezien en de angst bestaat dat bewijs verkregen door marteling tegen de gevangenen gebruikt zal worden.

Klik alstublieft hier om de volledige brief te lezen.

Zitting 24 maart 2014

Na twee jaar arbitraire detentie, beschuldigingen van marteling in detentie en het herhaaldelijk uitstellen van de zittingen heeft het Terrorisme Hof op 24 maart de aanklager aangehoord, die mensenrechtenverdedigers Messrs Mazen Darwish, Hani Al-Zitani and Hussein Ghareer aanklaagt wegens ”het bevorderen van terroristische activiteiten.”

Tijdens de zitting, eiste de aanklager de maximale straf die staat voor deze beschuldigingen, te weten; 15 jaar gevangenisstraf met zware arbeid. De verdediging van de mensenrechtenverdedigers voerde aan dat er een gebrek aan bewijs is voor deze aantijgingen. Voorgaande zittingen werden uitgesteld op verzoek van de aanklager omdat hij er niet in was geslaagd om bewijs te verzamelen tegen deze drie mannen.

De verdediging voerde daarnaast aan dat de gedaagden burgers zijn, wiens zaak niet onder de jurisdictie van het Terrorisme Hof valt, en eisten dat de zaak zou worden overgenomen door een reguliere rechtbank. De zitting is verdaagd tot 18 juni 2014.

Meer nieuws