Tunesië Meerdere advocaten opgepakt tijdens onlusten
17 januari 2011

Tunesië Meerdere advocaten opgepakt tijdens onlusten

Bij de onlusten die Tunesië sinds half december 2010 in zijn greep houden zijn vele mensen gedood, gewond of opgepakt. De overheid van de inmiddels gevluchte en voormalig president Ben Ali, die de afgelopen 23 jaar aan de macht was, probeerde op deze manier de vele protesten in het land de kop in te drukken. Na zijn vertrek vrijdagmiddag 14 januari werd de macht uiteindelijk overgenomen door de spreker van het parlement, totdat er verkiezingen zullen worden gehouden halverwege maart 2011.

Onder de vele gearresteerden bevonden zich ook advocaten, zoals Abderrayouf Ayyadi, Choukri Belaïd en Mohamed Mzem. Na de machtswisseling zijn ze weer in vrijheid gesteld. Advocaten hebben in de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in de strijd voor betere mensenrechten, vaak tegen een hoge prijs: in het verleden werden vaker advocaten opgepakt, waaronder Radhia Nasraoui, Mohamed Abbou en Néjib Hosni. Veel advocaten deden ook mee aan de vreedzame protesten in december 2010. Nadat de politie daar fel op reageerde ging het grootste deel van alle advocaten in Tunesië op 6 januari 2011 in staking.

L4L heeft zijn zorgen geuit tegenover de Tunesische ambassade in Den Haag en de Nederlandse ambassade in Tunis en hen opgeroepen de situatie voor advocaten te blijven monitoren.

Meer nieuws