Turkije Advocaat al 4 jaar in voorlopige hechtenis
11 januari 2014

Turkije Advocaat al 4 jaar in voorlopige hechtenis

 

Muharrem Erbey, een Turkse advocaat, is één van de 152 Koerdische prominente leden van politieke- en burgerorganisaties die samen terechtstaan in één enkel proces in Turkije. Sinds 24 december 2009, toen hij in de vroege ochtend door een antiterreureenheid werd gearresteerd, zit hij in voorarrest.


Als advocaat spande hij zich sinds het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw in voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen, buitengerechtelijke moorden en vermissingen. Sommige van zijn cliënten stond hij bij tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens toe. Daarnaast is hij vicevoorzitter van de Human Rights Association of Turkey (IHD) en voorzitter van de lokale afdeling van de IHD in zijn thuisstad Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije.

Hem is formeel het lidmaatschap van een illegale organisatie ten laste gelegd, maar er zijn aanwijzingen dat hij wordt vervolgd in verband met zijn werk als advocaat en mensenrechtenverdediger. Het proces tegen onder andere Erbey begon in oktober 2010, en de eerstvolgende zitting zal plaatsvinden op 13 januari 2014. De 152 gedaagden hangt een gevangenisstraf variërend van vijftien jaar tot levenslang boven het hoofd.

Meer nieuws