Beslissing tot vrijlating advocaten vernietigd
23 maart 2016

Beslissing tot vrijlating advocaten vernietigd

Türkiye

Lawyers for Lawyers heeft bezorgd kennis genomen van het feit dat op 22 maart 2016, de 2nd Peace Judgeship het besluit van de Istanbul 1st Criminal Peace Judgeship om 9 Turkse advocaten vrij te laten, vernietigd heeft. Er werd opnieuw een arrestatiebevel uitgevaardigd voor vier van de negen advocaten.

De arrestatie en vrijlating van 9 Turkse advocaten
In de vroege ochtend van 16 maart 2016 heeft de politie de huizen van 9 advocaten doorzocht in Istanbul, Turkije. Na de doorzoekingen werden advocaten Ramazan Demir, İrfan Arasan, Ayşe Acinikli, Hüseyin Boğatekin, Şefik Çelik, Adem Çalışçı, Ayşe Başar, Tamer Doğan en Mustafa Ruzgar gearresteerd. Tegen een tiende advocaat werd een arrestatiebevel uitgevaardigd. Zij zijn allen lid van de Libertarian Lawyers Association (Ozgurluk Hukukcular Dernegi – OHD). Tegen een tiende advocaat werd een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Volgens de ontvangen informatie zijn er geen redenen gegeven voor de arrestaties en doorzoekingen. Het dossier van de zaak is ‘vertrouwelijk’. Naar verluidt worden de advocaten beschuldigd van het hebben van banden met een terroristische organisatie.

Op 19 maart 2016, na een zitting die 13 uur duurde, besloot de Istanbul 1st Criminal Peace Judgeship om de 9 advocaten voorwaardelijk vrij te laten.

Opnieuw arrestatiebevelen voor vier advocaten
De officier van justitie is tegen de beslissing van de Istanbul 1st Criminal Peace Judgeship in beroep gegaan. Op 22 maart 2016 heeft de 2nd Peace Judgeship de beslissing om de 9 advocaten vrij te laten vernietigd. De zitting duurde slechts een aantal uren, en de verdachte advocaten en hun advocaten werden tijdens deze hoorzitting niet gehoord. Er werden opnieuw arrestatiebevelen uitgevaardigd voor vier van de negen advocaten.

Zorgen om de vervolging van advocaten in Turkije
Lawyers for Lawyers en Fair Trial Watch zijn ernstig bezorgd over de aanhoudende vervolgingen van advocaten in Turkije. Alle gearresteerde advocaten staan de 46 advocaten bij, die in 2011 werden gearresteerd op verdenking van “het werken voor, of die behoren tot een terroristische organisatie”. Een zitting in het proces tegen deze advocaten vond plaats op 17 maart 2016, slechts één dag na de arrestaties. Op 18 maart riepen Lawyers for Lawyers en FTW de Turkse autoriteiten op om de gearresteerde advocaten onmiddellijk vrij te laten.

Meer nieuws uit Türkiye