Turkije Deken en bestuur van Orde van Advocaten Istanbul vrijgesproken
26 februari 2014

Turkije Deken en bestuur van Orde van Advocaten Istanbul vrijgesproken

In Istanbul zijn de deken, Ümit Kocasakal, en het bestuur van de Orde van Advocaten in Istanbul op 24 februari door de rechter vrijgesproken. Begin 2013 werden zij in Istanbul aangeklaagd voor beïnvloeding van de rechter nadat zij het opnamen voor de rechten van advocaten die als raadslieden van de verdachten optraden in een massaproces. In Turkije staat hierop een gevangenisstraf van twee tot vier jaar.

Tijdens de zitting op 24 februari 2014 sprak de rechter zowel de deken als het bestuur van de Orde van Advocaten in Istanbul vrij omdat er geen bewijs was van een strafbaar feit. De deken en leden van het bestuur van de Orde van Istanbul voerden tijdens de zitting aan dat zij als Orde de plicht hebben om het recht op verdediging door advocaten te verdedigen. Als zij dat niet hadden gedaan, dan zouden zij hun taak als Orde hebben verzaakt; zij verklaarden dit een volgende keer opnieuw zo te doen.

Lawyers for Lawyers heeft alle zittingen in dit proces bijgewoond (op 17 mei 2013,7 januari 2014 en 24 februari 2014), en heeft daarnaast de vertegenwoordigers van de Ordes van Advocaten in Nederland meegevraagd om het proces namens bezorgde collega-dekens in Nederland te waarnemen.

Proceswaarnemer oud-deken Hans van Veggel reageert als volgt op deze uitspraak: “Wij zijn niet voor niets naar Istanbul afgereisd. Ik realiseer mij wel dat er in Turkije nog heel, heel veel te doen is wil er sprake kunnen zijn van echte democratie en een onafhankelijke advocatuur. Een vrijspraak als deze zien wij dan ook als eerste stap in de goede richting.”

Klik hier voor de officiële persverklaring. Klik hier voor beeldmateriaal van het proces. 

Beluister hier een interview over de situatie in Turkije dat Judith Lichtenberg, bestuurslid van L4L, op woensdag 4 maart gaf op BNR Radio (of hier, vanaf 12:08).

Meer nieuws