Turkije L4L monitort zitting in massa-zaak tegen advocaten
23 september 2013

Turkije L4L monitort zitting in massa-zaak tegen advocaten

Op 17 september 2013 werd het proces tegen 46 advocaten die worden verdacht van banden met de Unie van Koerdistan-Gemeenschappen (KCK) voortgezet in Silivri, Turkije. Lawyers for Lawyers monitort de “Lawyers trial” vanaf de start ervan, in juli 2012, en heeft inmiddels alle 8 de zittingen in het proces bijgewoond. De zitting van 17 september 2013 werd namens Lawyers for Lawyers bijgewoond door Irma van den Berg.

Op de zitting van 17 september heeft een aantal verdachten een verklaring afgelegd, waarin de beschuldigingen werden ontkend, en heeft de verdediging (opnieuw) verzocht om schorsing of opheffing van de voorlopige hechtenis van 15 van de verdachte advocaten die  inmiddels al bijna 2 jaar – sinds 22 november 2011 – vastzitten. De rechtbank heeft deze verzoeken afgewezen, voor zover L4L bekend is zonder nadere motivering. Ook het verzoek van de verdediging om Abdullah Öcalan als getuige te horen is afgewezen. De volgende zitting in deze zaak vindt plaats op 19 december 2013.

De “Lawyers trial” niet het enige proces is waarin advocaten worden vervolgd in het kader van de oorlog tegen het terrorisme.  L4L volgt ook het proces tegen de Deken van de Orde van Advocaten van Istanbul, Ümit Kocasakal, en het proces tegen 15 advocaten die op 18 januari 2013 werden gearresteerd, opnieuw op verdenking van banden met een terroristische organisatie (CHD).

L4L maakt zich zorgen over de vele processen tegen advocaten in Turkije, de lange duur daarvan, en de lange duur van de voorlopige hechtenis in de “Lawyers Trial” en de CHD-zaak. L4L zal daarom de zaken blijven volgen en op zoveel mogelijk manieren proberen aandacht te vragen voor de positie van advocaten in Turkije die “enemies of the state” bijstaan.

Meer informatie over de “Lawyers Trial”:
Op 22 november 2011 werden 46 advocaten gearresteerd op verdenking van ‘het werken voor, of behoren tot, een terroristische organisatie’. De Turkse autoriteiten beschouwen de KCK als de stedelijke vleugel van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Het overgrote deel van de verdachte advocaten is bij de verdediging van de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan betrokken geweest. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten instructies van Adbullah Öcalan doorgegeven aan zijn achterban. Volgens de verdediging is hiervoor geen bewijs.

 

Meer nieuws