Turkije L4L woont zitting Filiz Kalayci bij
17 oktober 2012

Turkije L4L woont zitting Filiz Kalayci bij

Op 11 oktober 2012 vond er opnieuw in Ankara een zitting plaats in het proces tegen Filiz Kalayci. L4L was ook ditmaal ter plaatse om te monitoren.

Filiz Kalayci heeft zich als advocaat voornamelijk gericht op het verdedigen van mensenrechten. Tijdens de 13 jaar dat Kalayci als advocaat in Turkije werkzaam was is zij meerdere malen bedreigd, opgepakt en in de gevangenis terechtgekomen. Op 12 mei 2009 werd zij samen met drie collega’s voor de eerste maal gearresteerd door de anti-terreur eenheid van de politie. Kalayci en haar collega’s worden beschuldigd van het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Na 8 maanden in voorlopige hechtenis te zijn gehouden werd Kalayci onder voorwaarden vrijgelaten door de rechtbank, onder druk van vele nationale en internationale organisaties. Nadat zij toestemming kreeg om voor één maand naar Oostenrijk te gaan voor familiebezoek, is zij niet teruggekeerd naar Turkije. Zij heeft in Oostenrijk asiel gekregen.

Haar proces sleept echter voort; om de internationale druk hoog te houden heeft L4L al eerder twee van de zittingen, in februari en maart 2012, bijgewoond.

Ook ditmaal werd er door de medeverdachten van Kalayci om uitstel gevraagd. De volgende zitting is op 22 november 2012. Het is nog niet duidelijk of op die datum ook uitspraak zal worden gedaan. L4L houdt de situatie nauwlettend in de gaten en beraadt zich over de te nemen acties om de internationale druk op Turkije hoog te houden.

 

Meer nieuws