Turkije L4L zendt waarnemers naar Istanbul om ‘Lawyers trial’ te monitoren
23 juli 2012

Turkije L4L zendt waarnemers naar Istanbul om ‘Lawyers trial’ te monitoren

In Turkije is op 16 juli het proces begonnen tegen 46 advocaten, drie medewerkers van advocatenkantoren en een journalist, die worden verdacht van banden met de Unie van Koerdistan-Gemeenschappen (KCK). De Turkse autoriteiten beschouwen de KCK als de stedelijke vleugel van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Het overgrote deel van de verdachte advocaten is bij de verdediging van de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan betrokken (geweest). Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten instructies van Adbullah Öcalan doorgegeven aan zijn achterban. Zij worden beschuldigd van ‘het werken voor, of behoren tot, een terroristische organisatie’. Het lijkt er op dat die beschuldigingen uitsluitend zijn gebaseerd op legitieme beroepsactiviteiten van de betrokken advocaten.

L4L was met een groot aantal andere internationale organisaties en Balies aanwezig om het proces waar te nemen. Na afloop van de zitting hebben deze organisaties en Balies een slotverklaring opgesteld over hun eerste bevindingen. L4L zal haar bevindingen nader uitwerken in een rapport over de waarnemingsmissie. Zie hier een artikel uit het NRC over het proces.

Voor aanvang van de ‘Lawyers trial’ riep L4L in een gezamenlijke brief tezamen met 15 andere mensenrechtenorganisaties de VN Speciaal rapporteur voor de onafhankelijkheid van advocaten en rechters op actie te ondernemen voor onze collega advocaten in Turkije. Op het moment dat de rechtszaak aanving zaten er nog 36 advocaten in voorarrest,  inmiddels zijn dat er nog 27.

 

 

 

 

 

 

Meer nieuws