Turkije Muharrem Erbey vrij na 1.570 dagen voorlopige hechtenis
15 april 2014

Turkije Muharrem Erbey vrij na 1.570 dagen voorlopige hechtenis

1.570 dagen nadat Muharrem Erbey werd gearresteerd is hij nu voorwaardelijk vrijgelaten. Er blijven echter ernstige zorgen bestaan over de prominente mensenrechtenadvocaat die onderwerp is van continue juridische intimidatie door middel van aanklachten vanwege terrorisme, die erop gericht lijken te zijn legitieme mensenrechtenactiviteiten te onderdrukken.

Op 12 april 2014 besloot het Diyarbakir Heavy Penal Court No. 2 om Muharrem Erbey, vicevoorzitter van de Human Rights Association of Turkey (IHD), vanwege ‘gebrek aan bewijs’ vrij te laten. Erbey is ruim vier jaar onderworpen aan voorlopige hechtenis. Zijn proces wordt gelijktijdig met dat van 174 andere Koerdische Turken behandeld. 

Achtergrondinformatie

Tijdens de zitting werd de voorlopige vrijlating van 48 verdachten behandeld. Van hen werden 38 vrijgelaten in overeenstemming met de nieuwe wet die een limiet stelt van vijf jaar voor voorlopige hechtenis (in plaats van de eerdere limiet van tien jaar). De overige tien verdachten, inclusief Erbey werden vrijgelaten wegens een tekort aan bewijs. De aanklachten tegen hen blijven echter overeind. Het proces is nu verdaagd tot 7 juli 2014. Momenteel bevinden 43 verdachten in deze zaak zich nog in hechtenis.

Als advocaat spande Muharrem Erbey zich sinds het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw in voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen, buitengerechtelijke moorden en vermissingen. Sommige van zijn cliënten stond hij bij tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens toe. Daarnaast is hij vicevoorzitter van de IHD en voorzitter van de lokale afdeling van de IHD in zijn thuisstad Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije.

Meer nieuws