Rouwadvertentie voor Tahir Elçi
2 december 2015

Rouwadvertentie voor Tahir Elçi

Türkiye

Vandaag heeft Lawyers for Lawyers, samen met 35 organisaties en advocaten, twee rouwadvertenties (klik hier, en hier) laten plaatsen  in twee Turkse kranten ter ere van advocaat Tahir Elçi. Elçi werd afgelopen zaterdag meteen na een persconferentie op klaarlichte dag door het hoofd geschoten en overleed ter plekke. De organisaties hebben middels de rouwadvertentie hun medeleven betuigd aan de familie, vrienden en collega’s van Elçi.

Tijdens de persconferentie riep Elçi, een alom gerespecteerd mensenrechtenadvocaat, op om een einde te maken aan de oplopende geweldscyclus die Turkije al maanden in zijn greep heeft.

Elçi heeft zich vanaf 1992 onvermoeibaar en met gevaar voor eigen leven ingezet voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Zuidoost-Turkije, veroorzaakt door de strijd tussen het Turkse leger en de PKK. Hij heeft verschillende zaken bepleit bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Tijdens de recente onrust in Zuidoost-Turkije heeft hij in zijn hoedanigheid als Deken van de Orde van Advocaten van Diyarbakir fact finding-missies georganiseerd en mensenrechtenschendingen gedocumenteerd.

Lawyers for Lawyers en de organisatie Fair Trail Watch (FTW) maken zich al geruime tijd ernstig zorgen om de toenemende straffeloosheid en talloze mensenrechtenschendingen in Turkije. Vorige maand nog brachten zij dit punt, samen met enkele advocaten uit Turkije, door middel van een petitie onder de aandacht bij de Tweede Kamer. De moord op Tahir Elçi is een tragisch en treffend voorbeeld van deze escalerende situatie.

Zie ook de brief die Lawyers for Lawyers, Lawyers’ Rights Watch Canada en FTW in oktober 2015 aan de Turkse autoriteiten schreven nadat een strafrechtelijk onderzoek tegen Elçi werd gestart vanwege zijn opmerkingen op CNN Turk.

 

 

Meer nieuws uit Türkiye