Turkije  Vier advocaten veroordeeld tot lange gevangenisstraffen
30 januari 2013

Turkije Vier advocaten veroordeeld tot lange gevangenisstraffen

Op 24 januari 2013 zijn Filiz Kalayci, Hasan Moments, Halil İbrahim Vargün en Murat Vargün, vier advocaten uit Ankara, veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 6 jaar en 3 maanden tot 7 jaar en 6 maanden. Ze worden beschuldigd van het lid zijn van “een gewapende, illegale organisatie “.

L4L en Fair Trial Watch (FTW) hebben de zaak van deze vier advocaten op de voet gevolgd, en woonden het grootste deel van de zittingen van het proces bij in Ankara. Beide organisaties vrezen dat de aanklachten tegen de advocaten zijn gebaseerd op de legitieme professionele activiteiten van de advocaten en hun betrokkenheid bij de bevordering van de mensenrechtensituatie in Turkije. De legitieme professionele activiteiten, waaronder het verstrekken van juridisch advies, onderzoek naar claims van foltering en mishandeling in gevangenissen,  en hun telefoon gesprekken met collega-advocaten werden door de rechter gezien als criminele activiteiten .

De zaak tegen de vier advocaten uit Ankara is geen alleenstaand geval. In het afgelopen jaar werden meer dan 60 advocaten gearresteerd. Ten minste 35 van hen verblijven nog steeds in voorlopige hechtenis. Deze massale arrestaties wijzen erop dat de justitiële intimidatie tegen advocaten in Turkije grootschalig en systematisch wordt ingezet door de autoriteiten.

L4L en FTW  roepen de Turkse autoriteiten op om de onafhankelijkheid en veiligheid van de advocaten in hun professionele en persoonlijke capaciteiten te garanderen, in overeenstemming met de nationale en internationale wetgeving die bindend zijn voor Turkije.

Klik hier om de persverklaring van L4L en FTW over deze zaak te bekijken.

Meer nieuws