VAEMensenrechtenadvocaat Al-Roken nog steeds in gevangenis
23 november 2012

VAEMensenrechtenadvocaat Al-Roken nog steeds in gevangenis

Op 17 juli 2012 werd Mohamad Al-Roken, vooraanstaande mensenrechtenadvocaat uit de Verenigde Arabische Emiraten, vlakbij zijn huis gearresteerd door de veiligheidsdiensten.

Al-Roken verleende juridische bijstand aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder ook aan andere mensenrechtenverdedigers. Voor zijn arrestatie verdedigde hij de “VAE 5” ; 5 activisten die tot een gevangenisstraf veroordeeld werden in November 2011, uitsluitend gebaseerd op hun mensenrechtenwerkzaamheden, en later als gevolg van aan presidentieel amnestie zijn vrijgelaten.

Vlak voor zijn arrestatie was Al-Roken bezig het nieuws over arrestaties van andere mensenrechten verdedigers naar de buitenwereld te brengen.

Verschillende organisaties, waaronder de Europese Unie, hebben de arrestaties van mensenrechten verdedigers in de Verenigde Arabische emiraten veroordeeld.

Ondertussen wordt Al-Roken nog steeds in de gevangenis gehouden, en is zijn advocaat toegang tot hem ontzegd. Uit betrouwbare bron heeft L4L vernomen dat er aanwijzingen zouden zijn van marteling van Al-Roken.

L4L heeft ernstige zorgen over de situatie van Al-Roken en beraadt zich momenteel over acties die voor hem genomen kunnen worden.

Meer nieuws