VAEVeroordeelde advocaat in hongerstaking
1 september 2013

VAEVeroordeelde advocaat in hongerstaking

Advocaat Mohammed Al-Mansoori, een van de veroordeelden van de “VAE 94”-zaak, is al sinds 31 juli 2013 tezamen met 19 andere veroordeelden uit dezelfde zaak in hongerstaking uit protest tegen de mishandeling waaraan zij onderworpen zijn tijdens hun detentie.

Op 2 juli 2013 heeft het Hooggerechtshof van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) 56 mensen veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Onder de veroordeelden zijn ook de prominente mensenrechtenadvocaten Mohammed Al-Roken en Mohammed Al-Mansoori. De verdachten werden beschuldigd van, onder andere, het behoren tot een groep die het politieke systeem IN HET land omver wilde werpen. Veel van de veroordeelden zijn lid van een lokale groep, al-Islah, die vele jaren betrokken is geweest bij het vreedzame politieke debat.

Een coalitie van NGO’s die de zittingen van de “VAE 94” zaak hebben bijgewoond, publiceerden deze week een rapport waarin zij verklaren dat de veroordelingen in deze zaak zijn gebaseerd op een fundamenteel oneerlijk proces.

L4L is bezorgd over de recente ontwikkelingen in de UAE. Eerder dit jaar stuurde L4L al brieven naar de autoriteiten van de VAE (link naar website), om de autoriteiten op te roepen tot het vrijlaten van advocaten Al-Roken en Al-Mansoori. L4L houdt de situatie van deze advocaten nauwlettend in de gaten, en beraadt zich over de te nemen acties voor hen.

 

Meer nieuws