Venezuela José Amalio Graterol gearresteerd
13 juni 2012

Venezuela José Amalio Graterol gearresteerd

Advocaten voor Advocaten veroordeelt de arrestatie van José Amalio Graterol, die – samen met zijn collega Thelma Fernández – María Lourdes Afiuni bijstaat als advocaat. María Lourdes Afiuni is als rechter geschorst, 14 maanden gedetineerd geweest en zij staat sinds februari 2011 onder huisarrest. De aanleiding voor haar hechtenis was dat zij heeft bevolen om een man op borgtocht vrij te laten die al twee jaar in voorlopige hechtenis zat zonder een terechtzitting, een overtreding van de Venezolaanse Wetboek van Strafrecht en het internationale recht.

Op 4 juni 2012 is de heer Graterol aangehouden toen hij weigerde om een strafzitting voort te zetten in de afwezigheid van zijn cliënt, verdachte Leonardo Colmenares. De heer Colmenares weigerde te verschijnen voor de rechtbank, omdat hij meende dat de rechter, Yalitza Domínguez, niet onpartijdig was. Toen rechter Domínguez haar intentie uitsprak om de zitting in afwezigheid van de verdachte voort te zetten, weigerde mr. Graterol om door te gaan, nu het Venezolaanse strafrecht geen zittingen in afwezigheid van de verdachte toelaat.

Vervolgens werd de heer Graterol gearresteerd op de middag van maandag 4 juni. Als gevolg van vertragingen bij het indienen van een aanklacht door het openbaar ministerie, is de hoorzitting, die oorspronkelijk gepland was voor dinsdag 5 juni, uitgesteld. Uiteindelijk vonden op donderdag 7 en vrijdag 8 juni hoorzittingen plaats voor het “Tribunal Segundo de Control” van de deelstaat Vargas en tijdens deze terechtzitting heeft de rechtbank ingestemd met het voortzetten van de strafrechtelijke procedure tegen de heer Graterol wegens vermeende belemmering van de rechtsgang. Na deze hoorzitting is de heer Graterol ontslagen uit voorlopige hechtenis onder verschillende voorwaarden, waaronder de betaling van een borgsom en een verbod het land te verlaten.

Mr. Graterol heeft rechter Afiuni bijgestaan sinds haar arrestatie in 2009. Onlangs hebben hij en zijn collega, advocaat Thelma Fernández, ruchtbaarheid gegeven aan bedreigingen en intimidaties nadat zij openlijk kritiek uitten op de rechterlijke macht in Venezuela. De laatste verklaringen van mr. Graterol hieromtrent waren in het Venezolaanse tv-programma “Yo Prometo”, de nacht voordat mr. Gaterol werd gearresteerd.

Advocaten voor Advocaten vreest dat de recente bedreigingen en intimidaties aan het adres van mr. Graterol en mr. Fernandez en de arrestatie van mr. Graterol zijn gerelateerd aan hun werk als advocaten, meer in het bijzonder aan het bijstaan van rechter Afiuni. Dit levert een schending op van de UN Basic Principles on the Role of Lawyers, in het bijzonder de beginselen 1, 16, 17 en 18.

Meer nieuws