Vietnam Cù Huy Hà Vu veroordeeld tot 7 jaar cel
3 mei 2011

Vietnam Cù Huy Hà Vu veroordeeld tot 7 jaar cel

De Vietnamese advocaat en activist Cù Huy Hà Vũ is op 4 april 2011 veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf en 3 jaar huisarrest. Hem was “propaganda tegen het de Socialistische Republiek van Vietnam” onder artikel 88 van het strafboek ten laste gelegd. Die propaganda zou hij hebben geuit tijdens interviews met buitenlandse media. In die interviews riep hij op tot democratische hervormingen in Vietnam en de invoering van een meerpartijensysteem.

Op 9 maart 2011 werd Nguyễn Văn Đài vrijgelaten uit de gevangenis, omdat zijn vierjarige straf erop zat. Dat betekende echter dat zijn huisarrest, die hem bij zijn veroordeling in 2007 was opgelegd, kon aanvangen. Nguyễn Văn Đài werd in maart 2007 samen met advocate Lê Thị Công Nhân, veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en 3 jaar huisarrest, vervolgd voor hetzelfde feit (artikel 88) als bovengenoemde Cù Huy Hà Vũ. Ook zij hadden zich in interviews uitgelaten op een manier die voor de autoriteiten reden was om over te gaan op strafrechtelijke vervolging. Ze zijn bekende dissidenten in Vietnam en traden als advocaat op voor onder meer protestanten die door de overheid werden vervolgd.

L4L organiseerde een schrijfactie om de autoriteiten erop te wijzen dat de veroordeling en huisarresten in strijd zijn met internationaal erkende rechten en de ambitie van de regering om het respect voor mensenrechten te vergroten (zie deze voorbeeldbrieven).

Zie voor meer informatie over de internationale verplichtingen die op Vietnam rusten en de ambitie die de regering in het verband van de Association of South-East Asian Nations (ASEAN) heeft uitgesproken, dit rapport van de Vietnam Committee on Human Rights (Quê Me).

Meer nieuws