Vietnam Gezamenlijke brief voor Le Cong Dinh
20 november 2012

Vietnam Gezamenlijke brief voor Le Cong Dinh

Op 16 november 2012 heeft L4L, gezamenlijk met Lawyers Rights Watch Canada (LRWC) en The Law Society of England and Wales (The Society), een brief geschreven naar de Vietnamese autoriteiten en de UN Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers. In deze brief vroegen de organisaties aandacht voor de situatie van Le Cong Dinh, mensenrechten advocaat uit Vietnam.

Le Cong Dinh was managing partner van het vooraanstaande kantoor DC Law en is voormalig vicepresident van de Ho Chi Minh Bar Association. Le Cong Dinh vertegenwoordigde tal van journalisten, mensenrechtenactivisten, schrijvers, bloggers en advocaten, waaronder de blogger Dieu Cay en de advocaten Nguyen Van Dai en Le Thi Cong Nhan.

Op 13 juni 2009 werd Dinh gearresteerd door de politie van de Vietnamese veiligheidsdienst. Op 1 juli 2009 heeft de Orde van Advocaten in Ho Chi Minh laten weten dat Le Cong Dinh van het tableau is geschrapt en dat het Ministerie van Justitie zijn advocatenvergunning heeft ingetrokken.

Op 20 januari 2010 werd Dinh veroordeeld tot 5 jaar celstraf. De reden voor de strafvervolging en de eerdere disciplinaire procedure is dat hij tijdens het proces tegen zijn cliënten Nguyen Van Dai en Le Thi Cong Nhan in november 2007, artikel 88 van het Wetboek van Strafrecht ‘onconstitutioneel’ en ‘in strijd met internationale verdragen en mensenrechten’ noemde. Artikel 88 is een bepaling die het verspreiden van propaganda tegen het regime en verrichten van staatsondermijnende activiteiten verbiedt en daar een maximum gevangenisstraf van 20 jaar aan verbindt.

In januari 2010 organiseerde L4L een schrijfactie waarin de Vietnamese autoriteiten opgeroepen werden tot het vrijlaten van Le Cong Dinh en het garanderen van zijn lichamelijke en psychologische integriteit. Helaas bereikte ons recent het nieuws dat Le Cong Dinh in zeer slechte omstandigheden verblijft in de gevangenis. Hij heeft veel gewicht verloren, zijn haar valt uit als gevolg van stress en een slechte voeding, en zijn gezondheid is slecht. Hij heeft geen toegang tot zijn advocaten, en mag zijn vrouw slechts eenmaal per maand voor 30 minuten zien, onder streng toezicht van de gevangenis ambtenaren.

In de verzonden brief aan de autoriteiten riepen L4L, LWRC en The Society de Vietnamese autoriteiten wederom op tot het vrijlaten van Le Cong Dinh en het garanderen van zijn fysieke en psychologische integriteit. Klik hier voor de brief.

In de verzonden brief aan Gabriela Knaul, de UN Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers, riepen L4L, LWRC en The Society Mevr. Knaul op actie te nemen in het kader van haar mandaat. Klik hier voor de brief.

Meer nieuws