Vietnam Hof van Beroep bevestigt veroordeling Le Quoc Quan
19 februari 2014

Vietnam Hof van Beroep bevestigt veroordeling Le Quoc Quan

Op 18 februari 2014 bevestigde een Hof van Beroep in Vietnam het vonnis tegen advocaat Le Quoc Quan. Hij werd gearresteerd op 27 december 2013 veroordeeld tot gevangenisstraf van 30 maanden op beschuldiging van  ‘belastingontduiking’.

Leden van de EU-delegatie in Vietnam, evenals vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Canadese ambassades mochten het proces bijwonen, maar moesten de zitting in een aparte ruimte op een scherm volgen. Le Quoc Quan’s advocaat, echtgenote en moeder waren ook aanwezig. Ongeveer 100 supporters die geen toestemming kregen tot het bijwonen van de zitting, protesteerden buiten. Het proces duurde in totaal vier uur, en het vonnis werd na binnen 30 minuten beraad uitgesproken.

De EU-delegatie heeft in een verklaring haar bezorgdheid geuit over de uitkomst van het proces. De delegatie deed een beroep op de autoriteiten van Vietnam om de nodige stappen te ondernemen om de situatie van Le Quoc Quan te verbeteren, in lijn met het advies van de VN Werkgroep inzake willekeurige detentie (WGAD). In augustus 2013 werd de detentie van Le Quoc Quan veroordeeld door de WGAD als een schending van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en zijn recht op een eerlijk proces.

L4L is teleurgesteld over de uitkomst van het proces, en zal campagne blijven voeren voor Le Quoc Quan’s vrijlating. Samen met een brede coalitie van ngo’s heeft L4L een persbericht uitgegeven waarin de organisaties de regering van Vietnam oproepen om te voldoen aan het besluit van de VN werkgroep en Le Quoc Quan onmiddellijk vrij te laten.

Meer nieuws