Vietnam L4L schrijft brief aan overheden EU-landen, Canada, Australië en Japan
4 juli 2013

Vietnam L4L schrijft brief aan overheden EU-landen, Canada, Australië en Japan

Tezamen met 11 andere NGO’s, heeft L4L op 1 juli 2013 een brief gestuurd naar alle Ministers van Buitenlandse zaken van de EU-landen, Canada, Australië en Japan, om hun aandacht te vragen voor de onwettige arrestatie, detentie en het aanstaande proces tegen de prominente Vietnamese advocaat, blogger en mensenrechtenactivist Le Quoc Quan. Ook werd er een brief verstuurd naar Catherine Ashton, de High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy.

Net als vele Vietnamese mensenrechtenadvocaten, bloggers en activisten, is Le Quoc Quan regelmatig het slachtoffer geworden van willekeurige arrestaties en stond hij voor zijn arrestatie onder constante surveillance. Le Quoc Quan werd op 27 december 2012 gearresteerd door de politie in Hanoi, terwijl hij zijn dochter naar school bracht. De politie doorzocht ook zijn kantoor en huis en nam documenten in beslag. Ze zouden een arrestatiebevel voorgelezen hebben, maar hebben daarvan geen kopie aan de familie van Le Quoc Quan gegeven. De politie vertelde zijn familie dat hij zou worden aangeklaagd op grond van artikel 161 van het Wetboek van Strafrecht, dat betrekking heeft op belastingontduiking. Indien hij hiervoor wordt veroordeeld, riskeert hij drie jaar gevangenisstraf en een zware boete. Het proces zou beginnen op 9 juli 2013, maar werd op die dag uitgesteld tot nader order.

L4L heeft reden om te geloven dat arrestatie Le Quoc Quan, evenals de vorige willekeurige arrestaties en constante intimidatie, rechtstreeks verband houden met werk van Le Quoc Quan in de verdediging van de mensenrechten.

De aanwezigheid van internationale waarnemers zou de Vietnamese autoriteiten kunnen aanmoedigen tot het respecteren van de internationale  verplichtingen inzake de mensenrechten die op Vietnam rusten. De organisaties hebben de aangeschreven Ministers van Buitenlandse zaken dan ook verzocht een delegaties van waarnemers te sturen naar de zitting. Daarnaast hebben de organisaties er bij de ministers op aangedrongen hun bezorgdheid naar de Vietnamese regering te uiten, en de regering te verzoeken tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Le Quoc Quan.

 

Meer nieuws