Lawyers for Lawyers

Waarom?

Advocaten moeten hun beroep onafhankelijk kunnen uitoefenen. Altijd en overal. Ook als dat de overheid, de balie of de gevestigde orde in een land onwelgevallig is. Maar de praktijk is helaas anders. Lawyers for Lawyers komt op voor advocaten die worden belemmerd hun essentiële rol als pleitbezorger van de rechtsstaat effectief te vervullen.

Bedreigde advocaten

Op veel plaatsen in de wereld worden advocaten tegengewerkt in de uitoefening van hun beroep. Bijvoorbeeld omdat ze zaken aannemen die gevoelig liggen bij de autoriteiten. Of omdat ze worden geïdentificeerd met cliënten die zich kritisch hebben uitgelaten over de autoriteiten in hun land.

Tegenwerking kan zich voordoen in allerlei vormen. Zo worden advocaten geïntimideerd, bedreigd of gedetineerd. In sommige landen worden advocaten zelfs vermoord. Deze advocaten moeten hun strijd voor de rechten van anderen bekopen met hun persoonlijke vrijheid.

 

Verdediging voor advocaten

Lawyers for Lawyers ondersteunt advocaten die worden bedreigd of gehinderd in verband met hun werkzaamheden. Bijvoorbeeld door het creëren van internationale aandacht en publieke erkenning. Ook verlenen we morele steun en juridische bijstand. Daarnaast pleiten we voor wet- en regelgeving die advocaten beschermt. We voorzien collega’s van de middelen die ze nodig hebben om zich te verdedigen. En de onafhankelijkheid van de advocatuur in hun eigen land te versterken.

Mede dankzij onze inzet worden vergeldingsmaatregelen tegen advocaten stopgezet of gewijzigd. Advocaten worden ontslagen uit voorlopige hechtenis en gevangenisstraffen omgezet in huisarrest. Daarnaast bereiken we bijvoorbeeld dat uitreisverboden worden opgeheven en disciplinaire procedures om advocaten van het tableau te schrappen worden ingetrokken.

Deze advocaten ondersteunen wij

Op veel plekken in de wereld worden advocaten geïntimideerd, bedreigd, fysiek aangevallen of gevangengezet. Deze advocaten stellen hun persoonlijke vrijheid in de waagschaal door op te komen voor de rechten van anderen. Lawyers for Lawyers ondersteunt deze advocaten.

Overzicht advocaten

In deze landen zijn we actief

Overheden hebben de plicht om advocaten te beschermen tegen bedreiging. In de praktijk worden advocaten echter over de hele wereld geïntimideerd, bedreigd, fysiek aangevallen of opgesloten. Lawyers for Lawyers komt op voor deze advocaten. Dat doen wij momenteel in de volgende landen.

Overzicht Landen