Wit-Rusland Pavel Sapelka en vier anderen van tableau geschrapt
18 maart 2011

Wit-Rusland Pavel Sapelka en vier anderen van tableau geschrapt

Op 3 maart 2011 is de Wit-Russische advocaat Pavel Sapelka door de balie van Minsk van het tableau geschrapt. In februari 2011 had de balie zijn collega’s Aleg Ageev, Tatiana Ageeva, Vladzimir Toutsik en Tamara Garaeva dezelfde maatregel opgelegd. Er is geopperd dat het Ministerie van Justitie er meerdere keren bij de balie van Minsk op heeft aangedrongen om disciplinaire procedures tegen verschillende advocaten te voeren. De balie zou dat hebben geweigerd tot februari, omdat zij van mening was dat er geen sprake was van schending van beroeps- of ethische normen. De advocaten traden op voor oppositieleden, activisten en betogers die zijn opgepakt in de nasleep van de presidentsverkiezingen op 19 december 2010.

Pavel Sapelka, in het bijzonder, trad op voor de gevangen presidentskandidaat en oppositieleider Andrei Sannikau, voor prodemocratie-activist Dzmitry Dashkevich en voor Pavel Seviarynets, het hoofd van het Electorale Bureau van voormalig presidentskandidaat Vitali Rymasheyvsky, die ook vastzit. Ook was hij lid van het bestuur van de balie in Minsk.

Zie hier de open brief die op 24 maart 2011 door de European Criminal Bar Association werd verzonden aan het Wit-Russische Ministerie van Justitie, waarin zij het ministerie oproept om te stoppen met het beperken van de vrijheid van advocaten.

L4L organiseerde een schrijfactie voor Pavel Sapelka in februari 2011.

Meer nieuws