Arão Bula Tempo aangeklaagd voor 'rebellie'
5 februari 2016

Arão Bula Tempo aangeklaagd voor ‘rebellie’

Angola

Op 3 februari 2016 stuurde Lawyers for Lawyers brieven naar de autoriteiten van Angola om bezorgdheid te uiten over de officiële aanklachten tegen mensenrechtenadvocaat Arão Bula Tempo.

Arão Bula Tempo is een mensenrechtenadvocaat en voorzitter van de Provinciale Raad van de Angolese Orde van Advocaten in Cabinda. Sinds 1998 werkt hij aan zaken waarin mensenrechtenschendingen begaan werden door agenten in dienst van de staat waaronder willekeurige detentie, marteling en standrechtelijke executies.

Op 22 oktober 2015 werd Arão Bula Tempo formeel aangeklaagd voor een poging tot “samenwerking met buitenlanders om de Angolese staat te beperken” en rebellie. Hij wordt beschuldigd van het uitnodigen van buitenlandse journalisten uit Congo om een vreedzaam protest tegen slecht bestuur bij te wonen in Cabinda, Angola. Indien schuldig bevonden, kan hij worden veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf.

Arão Bula Tempo werd op 14 maart 2015 al gearresteerd en 2 maanden later voorwaardelijk vrijgelaten. Het is hem niet toegestaan om Cabinda verlaten zonder toestemming van de autoriteiten. Zijn gezondheid is verslechterd in de afgelopen maanden. Arão Bula Tempo heeft aangegeven dat hij zich veiliger voelt als hij ziekenhuisbehandelingen zou kunnen ontvangen buiten Cabinda. De autoriteiten hebben hem echter geen toestemming gegeven om Cabinda uit te reizen om te worden behandeld.

Verder werd op 18 december 2015 Anacleto Ngala Mbiquila gearresteerd, de secretaris van Arão Bula Tempo. De redenen voor zijn arrestatie zijn onbekend maar Arão Bula Tempo’s advocaten zijn van mening dat de arrestatie van Mbiquila een indirecte aanval op Arão Bula Tempo is.

Lawyers for Lawyers riep de autoriteiten op om de aanklachten tegen Arão Bula Tempo te laten vallen als deze slechts verband houden met zijn mensenrechtenwerk en de uitoefening van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.

Meer nieuws uit Angola