Rechtbank verlengt detentie advocaat
4 februari 2016

Rechtbank verlengt detentie advocaat

Tajikistan

In januari 2016 heeft een rechtbank in Dushanbe besloten de detentie van advocaat Buzurgmehr Yorov met twee maanden te verlengen. Deze verlenging was naar verluidt noodzakelijk om zijn zaak nader te onderzoeken.

Buzurgmehr Yorov werd gearresteerd op 28 september 2015 op fraude gerelateerde aanklachten en zit sindsdien in detentie.  Op het moment van zijn arrestatie was Yorov net begonnen met het vertegenwoordigen van de dertien leiders van de Islamitische Renaissance Partij van Tadzjikistan (IRPT). Zij werden op 16 september 2015 gearresteerd. De IRPT was de enige islamitische politieke partij die wettelijk was geregistreerd in Centraal-Azië. In een uitspraak van 29 september 2015 verklaarde het Hooggerechtshof van Tadzjikistan dat de partij verboden werd omdat deze een ‘terroristische organisatie’ zou zijn.

Lawyers for Lawyers vreest dat de arrestatie van Yorov verband houdt met het vertegenwoordigen van de dertien leiders van de IRPT. Daarom riep Lawyers for Lawyers de autoriteiten op om Buzurgmehr Yorov onmiddellijk vrij te laten.

Meer nieuws uit Tajikistan