Arrestatie van Haytham Mohamadeen
6 juni 2018

Arrestatie van Haytham Mohamadeen

Egypt

Op 15 mei 2018 werd Egyptisch advocaat Haytham Mohamadeen gearresteerd op beschuldiging van “hulp bieden aan een terroristische organisatie” en “het oproepen tot illegale protesten.” Lawyers for Lawyers heeft reden om te geloven dat zijn arrestatie in verband zouden kunnen staan met zijn werk als advocaat. In een brief aan de autoriteiten heeft Lawyers for Lawyers de Egyptische autoriteiten opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van Haytham Mohamadeen.

Haytham Mohamadeen is een advocaat en een verdediger van arbeidsrechten. Hij biedt rechtsbijstand aan werknemers. Hij is lid van het El-Naddim Centrum voor de Rehabilitatie van Slachtoffers van Geweld, een Egyptische NGO die zich inzet voor het bestrijden van marteling en medische en juridische hulp biedt ter ondersteuning van slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

Na zijn arrestatie werd Haytham Mohamadeen vastgehouden op een onbekende locatie totdat hij op 19 mei verscheen voor de Supreme State Security Prosecution in het district Tagammu El-Khamis in New Cairo. Er werd gemeld dat, hoewel de advocaat niet deelnam aan de protesten over de stijging van metrotarieven op 12 mei, hij wordt beschuldigd onder zaak nr. 718/2018, waarbij 20 personen zijn betrokken die ook worden beschuldigd van deelname aan deze protesten.

Lawyers for Lawyers heeft reden om te geloven dat de arrestatie van Haytham Mohamadeen onderdeel is van een breder, hardhandig optreden door de Egyptische autoriteiten tegen mensenrechtenverdedigers en advocaten. In 2017 zijn meerdere advocaten, waaronder Mahienour El-MassryKhaled AliTarek HusseinMohamed Ramadan en Ibrahim Metwally Hegazy, gearresteerd.

Meer nieuws uit Egypt