25 landen roepen op tot vrijlating van mensenrechtenverdedigers
1 juli 2015

25 landen roepen op tot vrijlating van mensenrechtenverdedigers

Azerbaijan

Tijdens de vergadering van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties riepen 25 landen, waaronder Nederland, op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van journalisten, mensenrechtenverdedigers en activisten die onterecht vastzitten in Azerbeidzjan.

Onder hen is ook mensenrechtenadvocaat Intigam Aliyev. Hij werd in april 2015 veroordeeld tot zeven en een half jaar gevangenisstraf op de valse beschuldigingen van “belastingontduiking”, “misbruik van gezag” en “illegaal ondernemerschap”. Aliyev zelf ontkent alle aanklachten en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn.

Aliyev werd in augustus 2014 gearresteerd en in voorlopige hechtenis geplaatst. Zijn arrestatie en veroordeling lijken gerelateerd te zijn aan zijn werk. Als advocaat heeft hij meer dan 200 zaken aangediend bij het Europees Hof van de Rechten van de mens (EHRM) tegen Azerbeidzjan. Het EHRM onderzoekt momenteel ongeveer 40 van de door hem aangediende zaken.

Lawyers for Lawyers heeft de Azerbeidzjaanse autoriteiten opgeroepen om advocaat Intigam Aliyev onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten, en de bedreigingen en het (strafrechtelijk) vervolgen van advocaten voor het uitoefenen van hun beroep en hun recht op vrijheid van meningsuiting te stoppen.

Meer nieuws uit Azerbaijan