Burundi Advocaten van het tableau geschrapt
25 januari 2017

Burundi Advocaten van het tableau geschrapt

Op 16 januari 2017 plaatste de secretaris-generaal en woordvoerder van de ‘Cour Suprême’ uit Burundi een bericht op haar Twitter account, waarin vermeld werd dat advocaten Vital Nshimirimana, Armel Niyongere, Dieudonnee Bashirahishize van het tableau geschrapt zijn, en dat advocaat Lambert Nigarura één jaar geschorst is. De advocaten zijn hier nog niet op andere manier van in kennis gesteld.

In oktober 2016 stuurden Lawyers for Lawyers en de International Commission of Jurists een gezamenlijke brief aan de president van Burundi. Aanleiding was het verzoek van de procureur-generaal van het Hof van Bujumbura aan de Deken van de Orde van Bujumbura om de advocaten te schrappen. Op 27 september 2016 heeft de Deken dit verzoek ongegrond verklaard. Niet lang daarna werd tegen deze beslissing beroep ingesteld.

Aangenomen wordt dat het verzoek tot schrapping van de advocaten verband zou kunnen houden met hun betrokkenheid bij het opstellen van een rapport over mensenrechtenschendingen in Burundi. Dit rapport werd behandeld tijdens een sessie van het VN-Comité tegen Foltering op 28 en 29 juli 2016 in Genève. Drie van de vier genoemde advocaten waren bij de sessie aanwezig. De regeringsdelegatie van Burundi verscheen niet op de tweede dag van de sessie. Nog dezelfde dag ontving de Deken van de Orde van Advocaten in Bujumbura het verzoek van de procureur-generaal van het Hof om de advocaten de maatregel van schrapping op te leggen. In het verzoek worden de advocaten beschuldigd van betrokkenheid bij verschillende strafbare feiten, waaronder ‘deelname aan een revolutionaire beweging’.

Meer nieuws