Open brief over voortdurende detentie advocaten
24 juli 2016

Open brief over voortdurende detentie advocaten

China

Op 9 juli 2016 was het een jaar geleden dat er tijdens een ongekend grootschalige detentie-campagne een groot aantal mensenrechtenadvocaten en mensenrechtenverdedigers opgepakt in China. In een open brief aan president Xi Jinping uitte Lawyers for Lawyers, samen met een grote coalitie van advocaten en advocaten-organisaties, aanhoudende bezorgdheid over de situatie van een aantal van de advocaten, die nog altijd in hechtenis zitten.

De golf van arrestaties volgde op de verdwijning van advocaat Wang Yu, op 9 juli 2015. In de weken hierna waren meer dan 300 mensenrechtenadvocaten, juridische medewerkers en mensenrechtenactivisten doelwit van de landelijke schoonveegactie.

Op dit moment staan 23 personen officieel onder arrest. Negen van hen zijn mensenrechtenadvocaten, één is juridisch medewerker op een advocatenkantoor, en 13 van hen zijn mensenrechtenverdedigers. Zes van de advocaten, Wang Yu, Wang Quanzhang, Li Heping, Zhou Shifeng, Li Chunfu en Liu Sixin worden beschuldigd van “gezagsondermijning”. Drie andere advocaten, Bao Longjun, Xie Yanyi en Xie Yang, worden beschuldigd van “het aanzetten tot subversieve activiteiten”.

Hoewel deze advocaten formeel een half jaar geleden werden gearresteerd, zijn geen van de gedetineerde advocaten en hun assistenten in staat gesteld hun advocaat en familie te ontmoeten. In de brief doen de betrokkenen een beroep op president Xi Jinping om alle advocaten en de anderen die onrechtmatig vastgehouden worden vrij te laten.

Meer nieuws uit China