(en) (nl)
6 juli 2016

(en) (nl)

Kenya

L4L heeft geschokt kennis genomen van de dood van mensenrechtenadvocaat Willie Kimani. Op 30 juni 2016 werden de lichamen van Willie Kimani, zijn cliënt en van een taxichauffeur gevonden. De drie verdwenen op 23 juni, nadat ze een lokale rechtbank verlieten.

Willie Kimani was een Keniaanse advocaat werkzaam voor de International Justice Mission. Deze wereldwijde organisatie zet zich in voor de armen in ontwikkelingslanden. Willie Kimani verstrekte dan ook juridische diensten aan – en stond mensen bij- uit de armere delen van de Keniaanse samenleving. Hij stond ook Josephat Mwenda bij. Josephat Mwenda’s juridische problemen begonnen na een incident dat plaatsvond in april 2015, waarbij een politieman van het Syokimau Administration Police Camp op hem schoot hem tijdens een verkeerscontrole. Mwenda diende later een klacht in over de schietpartij bij de Independent Policing Oversight Authority Kenya (IPOA), tegen een senior politieman van het kamp.

Niet lang hierna, in december 2015, heeft de politie Mwenda zes verkeersovertredingen ten laste gelegd, zoals het rijden op een motorfiets zonder helm. Op 23 juni 2016 verdwenen Willie Kimani, Josephat Mwenda, en Joseph Muiruri, een taxichauffeur, nadat ze het Mavoko Justitiepaleis verlieten. Zij hadden daar een zitting bijgewoond in de verkeerszaak tegen Mwenda.

L4L heeft ernstige zorgen over de situatie van advocaten in Kenia. We riepen de Keniaanse autoriteiten op om een snel, grondig, onpartijdig en transparant onderzoek naar de moord op de heer Willie Kimani, Mr. Josephat Mwenda en de heer Joseph Muiruri uit te voeren, zodat de verantwoordelijken geïdentificeerd worden en zullen worden berecht.