Oproep om recht op eerlijk proces te garanderen
25 maart 2017

Oproep om recht op eerlijk proces te garanderen

China

In een gezamenlijke verklaring riep Lawyers for Lawyers, samen met andere organisaties, de Chinese autoriteiten op om het recht op een eerlijk proces te garanderen in de aanstaande processen tegen mensen die zijn gearresteerd tijdens de ‘709-crackdown’.

In juli 2015 zijn in China tijdens een ongekend grootschalige detentiecampagne een groot aantal mensenrechtenadvocaten en mensenrechtenverdedigers opgepakt. De golf van arrestaties volgde op de verdwijning van advocaat Wang Yu, op 9 juli 2015. Vanaf dat moment werden meer dan 300 mensenrechtenadvocaten, juridische medewerkers en mensenrechtenactivisten doelwit van de landelijke schoonveegactie. Sommige van hen zijn vervolgens aangeklaagd.

Begin augustus 2016 werden mensenrechtenadvocaat Zhou Shifeng en drie mensenrechtenactivisten schuldig bevonden en veroordeeld. Advocaten Li Heping, Xie Yang en Wang Quanzhang en juridische activist Wu Gan zijn aangeklaagd. Het leidt tot bezorgdheid dat er nog geen zittingsdata zijn gepland voor het proces.

In de gezamenlijke verklaring riepen Lawyers for Lawyers en andere organisaties de Chinese autoriteiten op zich te houden aan de wetten, grondwet, en internationale mensenrechtennormen, door ervoor te zorgen dat de gerechtelijke procedures worden uitgevoerd in overeenstemming met het recht op een eerlijk proces.

Meer nieuws uit China