Advocaten afgeluisterd en gevolgd
23 maart 2015

Advocaten afgeluisterd en gevolgd

Colombia

Lawyers for Lawyers heeft berichten ontvangen over nieuwe incidenten, waarbij advocaten van het Colombiaanse advocatencollectief José Alvear Restrepo (CAJAR) in de periode van 6 tot 18 februari 2015 onrechtmatig zijn afgeluisterd en gevolgd.

Dit gebeurde terwijl deze advocaten bezig waren met hun werk. Het aantal incidenten in de afgelopen maand en het directe verband met de werkzaamheden van CAJAR voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen door het leger baart Lawyers for Lawyers zorgen. Dat geldt ook voor stigmatiserende uitlatingen over CAJAR door ex-president Uribe op Twitter. In berichten van 23 januari 2015 noemt hij CAJAR een ‘FARC-collectief’. Samen met Lawyers Rights Watch Canada riep Lawyers for Lawyers de Colombiaanse autoriteiten op om ervoor te zorgen dat de advocaten van CAJAR hun werk kunnen doen, zonder geïntimideerd te worden. Een Nederlandse vertaling van de brief is hier te vinden.

Op 17 februari 2015 werd Reinaldo Villabo afgeluisterd en geobserveerd door een agent van de intelligentie-eenheid van de nationale politie (SEJIN) tijdens een bespreking in een cafetaria in Neiva. Hij besprak daar een zaak waarin hij slachtoffers van een vermeend geval van moord door militairen, met zijn cliënten en een journalist. De agent, die vlak achter het gezelschap was gaan zitten, gaf aan dat SEJIN door de beveiligers van het cafetaria was gebeld vanwege veiligheidsproblemen. Deze beveiligers ontkenden dit echter. Een andere bezoeker van het cafetaria, die al eerder vlak achter Reinaldo Villaba was gaan zitten, erkende toen dat hij SEJIN had gebeld, omdat hij de bespreking verdacht vond.

Op 12 februari 2015 had de voorzitter van CAJAR, Luis Guillermo Pérez Casas, een bespreking met nabestaanden van de massamoord van Mapiripán in Villavicencio. Tijdens de bespreking parkeerde er een busje met geblindeerde ramen voor de plek waar de bespreking was. Vervolgens reed er tijdens de bespreking een motor met passagier voorbij, waarbij de passagier seinen uitwisselde met een persoon die in de ruimte van de bespreking was.

Een ander voorval deed zich voor tijdens een zitting in Paloquemao in een rechtszaak tegen een sergeant van de intelligentie eenheid van het leger over de moord op vakbondsleider Jorge Darío Hoyos Franco. Tijdens deze zitting werd advocate Soraya Gutiérrez van CAJAR bedreigd door een getuige.

Deze incidenten zijn nog zorgwekkender in het licht van de voortdurende stigmatisering van de werkzaamheden van CAJAR, bijvoorbeeld door ex-president Uribe. Die schreef op 23 januari 2015 op Twitter dat CAJAR ‘ten behoeve van de FARC’ zou aandringen op de uitlevering van een van de top-ambtenaren van de Colombiaanse veiligheidsdienst ten tijde van het grote afluisterschandaal ‘chuzadas’ (Maria del Pilar Hurtado) die zich momenteel in Panama bevindt. Volgens Uribe blijkt uit de betrokkenheid van ‘het Farc-collectief’ dat er politieke druk achter het proces zit.

Meer nieuws uit Colombia