Situatie van advocaat Firmin Yangambi
30 november 2017

Situatie van advocaat Firmin Yangambi

Democratic Republic of Congo

Lawyers for Lawyers heeft de autoriteiten van de Democratische Republiek Congo (DRC) opgeroepen om de mensenrechtenadvocaat Firmin Yangambi onmiddelijk vrij te laten. Firmin Yangambi zit sinds september 2009 in de gevangenis en werd door een militaire rechtbank tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Firmin Yangambi werd in 2009 gearresteerd op beschuldiging van het bezit van illegale wapens of munitie en voor het pogingen om een opstand te organiseren. De omstandigheden rond Yangambi’s arrestatie en veroordeling duiden erop dat zijn arrestatie verband houden met zijn werk tegen corruptie en mensenrechtenschendingen in de DRC.

Volgens onze informatie werd Firmin Yangambi door een militaire rechtbank tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tijdens zijn voorlopige hechtenis is hij naar verluidt het slachtoffer geweest van martelingen. Daarnaast werd de advocaat van Firmin Yangambi lastig gevallen tijdens de strafprocedure. De familieleden van Yangambi, met name zijn zoon, worden nog steeds door de Congolese autoriteiten geïntimideerd.
De gezondheid van Firmin Yangambi is ernstig verslechtert tijdens de detentie in de Makala-gevangenis in Kinshasa.

Lawyers for Lawyers stuurde een brief aan de autoriteiten van de DRC waarin wij opriepen tot de onmiddelijke vrijlating van Firmin Yangambi.

Meer nieuws uit Democratic Republic of Congo