Arrestatie van advocaat Mahienour El-Massry
6 december 2017

Arrestatie van advocaat Mahienour El-Massry

Egypt

Lawyers for Lawyers (L4L) en Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC) zijn bezorgd over de detentie van mensenrechtenadvocate Mahienour El-Massry. In een brief aan de Egyptische autoriteiten riepen L4L en LRWC op tot de onmiddelijke vrijlating van Mahienour El-Massry.

Op 18 november 2017 moest Mahienour El-Massry voorkomen bij een rechtbank in Alexandrië vanwege haar vermeende deelname aan demonstratie tegen de overdracht van de Tiran en Sanafir-eilanden aan Saoedi-Arabië. De zitting is verdaagd tot 30 december en tot die tijd wordt Mahienour El-Massry in hechtenis gehouden. Bij de zaak zijn ook de advocaten Asmaa Naeem, Waleed El Ammary en Zeyad Abou Fadl en en activist Moatasem Medhat betrokken. Alle vijf worden beschuldigd van “deelname aan een ongeautoriseerd protest”, “belediging van de President”, en gewelddadigheid.

Mahienour El-Massry is een prominent mensenrechtenadvocate en won in 2014 de gerenommeerde Ludovic Trarieux-prijs voor haar uitzonderlijke inzet voor de rechten van de mens. Mahienour El-Massry werd al meerdere keren gearresteerd. In 2015 werd zij schuldig bevonden aan onder meer “het aanvallen van veiligheidstroepen” en veroordeeld tot 1 jaar en 3 maanden gevangenisstraf.

L4L En LRWC hebben reden om te geloven dat de arrestatie van Mahienour El-Massry en de andere advocaten onderdeel zijn van een breder hardhandig optreden door de Egyptische autoriteiten tegen mensenrechtenverdedigers en advocaten. In 2017 zijn meerdere advocaten, waaronder Khaled Ali, Tarek Hussein, Mohamed Ramadan en Ibrahim Metwally Hegazy, gearresteerd. L4L zal de verdere ontwikkelingen in Egypte op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Egypt