Saoedi - Arabië Gezamenlijke brief over Waleed Abu al-Khair
27 november 2017

Saoedi – Arabië Gezamenlijke brief over Waleed Abu al-Khair

Saudi Arabia

Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC), Lawyers for Lawyers (L4L) en de Union Internationale des Avocats (UIA) hebben de de autoriteiten van Saoedi-Arabië opgeroepen om advocaat Waleed Abu al-Khair onmiddellijk vrij te laten. Waleed Abu al – Khair werd in 2014 tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Waleed Abu al-Khair is een mensenrechtenadvocaat, en oprichter en directeur van de Monitor voor de mensenrechten in Saoedi-Arabië (MHRSA). De aanvraag om de organisatie als mensenrechten-NGO te registreren, werd afgewezen. Abu al-Khair trad ook op als advocaat van de prominente mensenrechtenverdediger Raif Badawi. In 2012 ontving hij de Olof Palme-prijs voor mensenrechten voor zijn “krachtige, zelfopofferende en duurzame strijd om het respect voor mensenrechten en burgerrechten voor zowel mannen als vrouwen in Saoedi-Arabië te bevorderen”.

In februari 2015 bevestigde de rechtbank zijn eerdere vonnis van 6 juli 2014, van 15 jaar gevangenisstraf, een reisverbod van gelijke duur na de gevangenisstraf en een boete van SR 200.000, – (ongeveer EUR 47.000, -). De aanklachten tegen hem zijn onder andere “het streven naar de omverwerping van de staat en het gezag van de koning”, het “bekritiseren en beledigen van de rechterlijke macht” en “het bijeenbrengen van internationale organisaties tegen het Koninkrijk”.

Volgens onze informatie is de gezondheid van Waleed Abu al-Khair verslechterd in de gevangenis.

L4L, LRWC en de UIA riepen de Saudische autoriteiten op om Waleed Abu al – Khair onmiddellijk vrij te laten en hem in de gevangenis de medische zorg en behandeling te geven die hij nodig heeft.

Meer nieuws uit Saudi Arabia