Reisverboden tegen en de bevriezing van activa van advocaten
10 december 2016

Reisverboden tegen en de bevriezing van activa van advocaten

Egypt

Lawyers for Lawyers heeft de Egyptische autoriteiten in een brief opgeroepen om onmiddellijk de reisverboden tegen Azza Soliman en Malek Adly op te heffen. Datzelfde geldt ook met de bevriezing van de rekening van Azza Soliman’s advocatenkantoor. Lawyers for Lawyers is bezorgd omdat de intimidatie van de twee advocaten slechts bedoeld lijkt om hen te bestraffen voor het uitvoeren van hun legitieme mensenrechtenactiviteiten.

Lawyers for Lawyers heeft reden om te geloven dat deze incidenten onderdeel zijn van een breder hardhandig optreden door de Egyptische autoriteiten tegen het onafhankelijke maatschappelijk middenveld, mensenrechtenverdedigers en advocaten. De autoriteiten riskeren hiermee dat zij de mensenrechtengemeenschap in Egypte volledig uitroeien.

Malek Adly is een Egyptische mensenrechtenadvocaat en directeur van het Lawyers Network of the Egyptian Center for Economic and Social Rights (ECESR). Adly kreeg op de internationale luchthaven van Caïro te horen dat er een reisverbod tegen hem was uitgevaardigd en dat hij niet aan boord van zijn vlucht mocht. Dat gebeurde nadat zijn paspoort al was afgestempeld voor vertrek. Daarna werd hij ondervraagd door de beveiliging en werd zijn tas doorzocht. Hij heeft geen uitleg gekregen over de redenen van het reisverbod.

Met Azza Soliman, mensenrechtenadvocaat, oprichter van het Centre for Egyptian Women Legal Aid (CEWLA), en lid van het Executive Committee of the WHRD MENA Coalition, gebeurde hetzelfde. Toen zij van Egypte naar Jordanië wilde reizen om deel te nemen aan een training voor de Mushawah beweging (een organisatie ter bevordering van gerechtigheid binnen de moslimgemeenschap), kreeg ook zij te horen dat ze niet mocht reizen. Dit verbod was op de dag zelf uitgevaardigd via een rechterlijk bevel van de onderzoeksrechter in de zaak No. 173/2011, beter bekent als ‘NGO’s buitenlandse financieringszaak’. Op grond van dit bevel werden ook haar persoonlijke activa en de activa van haar advocatenkantoor bevroren. Op 7 december 2016 werd ze in haar huis gearresteerd en ondervraagd in het kader van een lopend onderzoek in de ‘NGO’s buitenlandse financieringszaak’. Soliman werd dezelfde dag op borgtocht vrijgelaten in afwachting van het onderzoek.

Lawyers for Lawyers zal, net als andere organisaties, de verdere ontwikkelingen in Egypte op de voet blijven volgen. Recentelijk riepen 16 andere organisaties de EU op om aandacht te besteden aan de escalerende repressie en onderdrukking van maatschappelijke organisaties in Egypte.

 

Meer nieuws uit Egypt