Veroordeling van twee advocaten in VAE
14 december 2016

Veroordeling van twee advocaten in VAE

Türkiye

Op 12 december riep Lawyers for Lawyers de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op om Vahit Aykut Ergil en Abdulmetin Uraçin, beide advocaten uit Turkije, onmiddellijk vrij te laten. Er zijn redenen om aan te nemen dat hun veroordeling verband zou kunnen houden met hun legitieme activiteiten als advocaat.

Vahit Aykut Ergil en Abdulmetin Uraçin werden op 27 oktober 2016 gearresteerd op beschuldiging van ‘valsheid in geschrifte’. De arrestatie vond plaats toen zij probeerden een document van één van hun cliënten in te dienen bij een bank. Het personeel van de bank vermoedde dat het document vals was. Vahit Aykut Ergil en Abdulmetin Uraçin werden eerst drie dagen vastgehouden bij het Criminal Investigation Department (CID) in Abu Dhabi, en op 30 oktober 2016 werden zij overgebracht naar de Al Wathba gevangenis van Abu Dhabi. We hebben vernomen dat de omstandigheden in de gevangenis waarin ze worden vastgehouden erg slecht zijn. De eerste zitting in de zaak tegen hen vond plaats op 6 december 2016 bij de rechtbank van Abu Dhabi. Ze werden beiden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Beide advocaten zijn in beroep gegaan tegen deze uitspraak.

Lawyers for Lawyers zal de situatie van de advocaten Vahit Aykut Ergil en Abdulmetin Uraçin op de voet blijven volgen.

UPDATE:
Wij werden geïnformeerd dat het hooggerechtshof op 8 januari 2017 in beroep oordeelde dat de advocaten onschuldig zijn, waarna ze zijn vrijgelaten. Zij zijn inmiddels terug gekeerd naar Turkije.

Meer nieuws uit Türkiye