Twee advocaten gearresteerd
4 april 2016

Twee advocaten gearresteerd

Indonesia

Lawyers for Lawyers en Lawyers ‘Rights Watch Canada (LRWC) zijn bezorgd over de fysieke aanval op- en de arrestatie en vervolging van advocaten Tigor Gempita Hutapea en Obed sakti Andre Dominika. De fysieke aanval en arrestatie van de advocaten vond plaats toen zij politiegeweld monitorden tijdens een vreedzaam protest waarbij werd opgeroepen tot een verandering van de minimumloon formule voor het presidentieel paleis op 30 oktober 2015.

Tigor Gempita Hutapea en Obed Sakti Andre Dominika zijn advocaten die werken voor het Legal Aid Institute (LBH) in Jakarta. Ze hebben vele cliënten bijgestaan in zaken van algemeen belang.

De advocaten werden samen met 23 vakbondsleden en één student activist gearresteerd, op beschuldiging van het niet gehoorzamen van politie. Lawyers for Lawyers ontving echter informatie waaruit blijkt dat Tigor Gempita Hutapea en Obed Sakti Andre Dominika, net als de andere gearresteerden, vrijwillig al waren begonnen met het opbreken van de demonstratie toen de politie kwam, hen fysiek aanviel en hen arresteerde. Daarnaast begrijpen we uit verschillende onafhankelijke bronnen dat de politie niet de juiste procedures heeft gevolgd bij de arrestatie van de 26 personen.

Lawyers for Lawyers en LRWC deden een beroep op de openbaar aanklager om de vervolging van Tigor Gempita Hutapea en Obed sakti Andre Dominika onmiddellijk te staken.

Meer nieuws uit Indonesia