Lawyers for Lawyers spreekt met advocaat Oleg Khabibrakhmanov
5 april 2016

Lawyers for Lawyers spreekt met advocaat Oleg Khabibrakhmanov

Russian Federation

In maart 2016 had Lawyers for Lawyers een interessant gesprek met de Russische advocaat Oleg Khabibrakhmanov. Oleg is werkzaam bij  de Joint Mobile Group, en was in Nederland voor het Movies that Matter festival.

Joint Mobile Group (JMG) werd in november 2009 door een groep Russische mensenrechtenorganisaties opgericht. De Commissie voor de Preventie van marteling (CPT) had hierin een leidende rol. JMG werd opgericht na de moord op mensenrechtenactivist Natalya Estemirova met het doel om slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië rechtsbijstand te verlenen. De organisatie kreeg in 2013 de Martin Ennals Award toegekend.

JMG was meerdere malen het onderwerp van aanvallen en intimidatie. In december 2014 werd het JMG kantoor in Grozny (Tsjetsjenië) in brand gestoken. Op 3 juni 2015 werd ditzelfde kantoor wederom aangevallen en verwoest door een groot aantal onbekende aanvallers. De JMG verklaarde dat zij herhaaldelijk contact hebben gezocht met de politie, maar dat deze hen niet te hulp zijn geschoten. Op 9 maart 2016 blokkeerden gemaskerde aanvallers in drie auto’s een kleine bus met twee leden van de JMG evenals zes buitenlandse en Russische journalisten in de buurt van de grens met Tsjetsjenië.  De gemaskerde mannen sloegen de inzittenden met knuppels, beroofden hen en hebben het busje in brand gestoken.

Bekijk hier een interview Oleg:

Meer nieuws uit Russian Federation