Lawyers for Lawyers rekent op collega’s in Dam tot Damloop
18 september 2018

Lawyers for Lawyers rekent op collega’s in Dam tot Damloop

Yna gaat megabedrag binnenlopen

Je hebt hardlopers en figuren die de kantjes eraf lopen. Yna Heslinga mogen we bepaaldelijk onder de eerste categorie scharen. Ze is nog niet aan de start van de Dam tot Damloop 2018 verschenen, of ze heeft al 800 euro aan sponsorgeld bij elkaar voor Lawyers for Lawyers!

En dat terwijl Yna, stafmedewerker bij de Orde van Advocaten, voor de eerste keer meedoet. Sterker nog, ze heeft in sportief verband nog nooit verder gelopen dan zeven kilometer. “En dat was nog dertig jaar geleden ook”, voegt de net 60-jarige advocate er lachend aan toe. Fit van lijf en leden, dat wel. “Veel op de racefiets. Maar na wat valpartijen houd ik het nu dichter bij de grond. Ik ben lid van atletiekclub AKU in Uithoorn. Daar loop ik één tot twee per week. En een keertje per week naar de sportschool. Om de rest van het lijf in conditie te houden, hè”.

De 34ste editie van de Dam tot Damloop (10 Engelse mijl van Zaandam tot de Dam in Amsterdam) is op zondag 23 september. Zo’n 50.000 hardlopers kunnen meedoen aan deze spectaculaire business-loop. Lawyers for Lawyers heeft zestig startbewijzen bemachtigd. De bedoeling is dat de lopers zoveel mogelijk sponsoring bij elkaar rennen voor de projecten van L4L. Ditmaal specifiek gericht op de bedreigende situatie voor collega-advocaten in Turkije en Colombia.

“Zet woorden om in daden. Laat familie, vrienden, kennissen, collega’s, cliënten en iedereen die je tegenkomt weten dat je voor Lawyers for Lawyers de 10 mijl gaat lopen. Waardeer hun steun en houdt ze op de hoogte van je vorderingen”

Bucketlist

De Dam tot Damloop stond al langer op de ‘bucketlist’ van Yna. Een sportieve prestatie, maar ook een uitdaging om Lawyers for Lawyers te steunen. ”Ik hoor en lees regelmatig over advocaten buiten de EU die bedreigd en vervolgd worden, niet alleen in hun werk, maar ook in hun privéleven. Ik weet dat L4L hen daarbij effectief steunt. Ik heb een aantal keren zulke advocaten de hand mogen schudden. Dan hoor je wat onze steun voor hen betekent”.
Als verjaardagscadeau vroeg ze aan familie en vrienden om haar te sponseren. “En blijkbaar vonden zij het ook een mooi doel, want er is veel meer geld gedoneerd dan ik voor mogelijk hield”.

En ook de sportieve ambitie is groot: Yna gaat proberen de 10 mijl onder de twee uur te lopen. Dat betekent trainen. “Mijn man is mijn grootste fan. De tijden van de maaltijden zijn aangepast aan mijn trainingsrondjes en hij zorgt ervoor dat het eten op tafel staat”. Trouwens, ook L4L verzorgt oefenavonden. Onder leiding van.. Victor en Rolph. In de veronderstelling de internationaal vermaarde mode-ontwerpers te ontmoeten, meldde Yna zich onverwijld aan. Beiden bleken onvervalste hardlooptrainers. “Die bovendien niet de prijs voor best geklede sportman zouden verdienen…maar wél voor de meest inspirerende hoor…”

Weetje: De Dam tot Damloop is ooit ontstaan vanuit een ludieke hardloopwedstrijd, een lobby om een tunnelverbinding te krijgen tussen Amsterdam-Noord en Zaandam. Immers het Noordzee-kanaal vormde in de jaren vijftig een flink obstakel. Die tunnel, de Coentunnel, kwam er. In 2013 werd een Tweede Coentunnel geopend.

Meer nieuws