Advocaat Sint Petersburg mishandeld
1 december 2014

Advocaat Sint Petersburg mishandeld

Russian Federation

Bekende advocaat uit Sint Petersburg Arkady Chaplygin mishandeld in kantoor advocatenorde; opsporingsinstanties weigeren actie te ondernemen.

Arkady Chaplygin is advocaat en hoofd van de gespecialiseerde advocatenorde ‘Prizyvnik’ in SInt Petersburg. He is daarnaast voorzitter van de lokale afdeling van de Party of Progress. Op 26 november werd hij door twee ongeïdentificeerde personen mishandeld in zijn kantoor.

Chaplygin werd gebeld door anonieme bellers die zichzelf voordeden als koeriers van een bekend internationaal koeriersbedrijf. Hij bood de ‘koeriers’ aan naar zijn kantoor te komen. Toen zij de lobby betraden, vielen zij Chaplygin aan en verdwenen. De aanvallers probeerden Chaplygin eerst over te halen om naar buiten te komen, door hem om hulp te vragen bij het tillen van een groot pakket, wat de advocaat weigerde. Volgens Chaplygin sloegen zijn belagers hem op zijn lijf en handen, waaraan hij zwellingen bij zijn lever en een pijnlijke linkerhand overhield.

De volgende dag werd aangifte gedaan bij politie en het kantoor van de aanklager, waarin werd verzocht een onderzoek te starten naar de aanval op Chaplygin. De opsporingsinstanties weigerden echter een strafzaak te starten. De Federal Security Service (FSB) ondernam geen enkele actie naar aanleiding van de aangifte.

Leden van Chaplygin’s partij menen dat de aanval op de advocaat verband houdt met zijn werk als advocaat. Chaplygin treedt op in verschillende zaken in verband met incidenten tijdens de regionale verkiezingen van de Russische Federatie op 14 september 2014. In deze zaken wordt verzocht de verkiezingsuitkomsten ongeldig te verklaren. Aangenomen wordt dat de verkiezingen op frauduleuze wijze en in strijd met de wet zijn verlopen.

Meer nieuws uit Russian Federation