Autoriteiten proberen strafzaak tegen advocaat te initiëren
28 april 2015

Autoriteiten proberen strafzaak tegen advocaat te initiëren

Russian Federation

Ondanks het feit dat de United Nations Human Rights Committee Rusland recentelijk opriep om te voldoen aan haar verplichtingen inzake mensenrechten, ervaren advocaten in de Russische Federatie in toenemende mate ongepaste inmenging. Lawyers for Lawyers ontving informatie waaruit blijkt dat het ministerie van Justitie probeert om een ​​strafzaak tegen advocaat Mark Feygin te initiëren. Lawyers for Lawyers heeft reden om te geloven dat Mark Feygin het onderwerp van vervolging zou kunnen zijn in verband met zijn legitieme activiteiten als advocaat.

Sinds 11 juni 2014 staat Mark Feygin samen met advocaten Ilya Novikov en Nikolay Polozov een Oekraïense luchtmachtpilote, Nadiya Savchenko, bij die in Rusland vastzit op verdenking van de moord op twee Russische journalisten. Volgens Feygin en Polozov ontvangen zij voortdurend bedreigingen, waaronder doodsbedreigingen, voornamelijk via sociale media.

De Russische autoriteiten proberen nu een ​​strafzaak te starten tegen Mark Feygin op grond van art. 282 van het Wetboek van Strafrecht van de Russische Federatie. De reden hiervoor zou zijn dat Feygin tweets met “een extremistische karakter” op zijn twitter account gepubliceerd heeft. Deze tweets waren, volgens onze bronnen, om steun te vragen voor Savchenko’s zaak. Het ministerie van Justitie heeft ook een verzoek ingediend bij de Orde van Moskou om een onderzoek uit te voeren om vast te stellen of deze vermeende ‘extremistische statements’ in strijd zijn met de gedragsregels voor advocaten en kunnen leiden tot disciplinaire maatregelen.

Lawyers for Lawyers roept het ministerie van Justitie op het strafrechtelijk onderzoek naar- en de vervolging van Mark Feygin te laten vallen en om alle nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat advocaten hun werk kunnen doen zonder oneigenlijke inmenging.

Meer nieuws uit Russian Federation