Syrië Verhagen bezorgd over lot Haitham al-Maleh
11 december 2009

Syrië Verhagen bezorgd over lot Haitham al-Maleh

Op 10 december 2009 sprak Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zijn zorgen uit over het lot van de Syrische advocaat Haitham al-Maleh. Volgens Verhagen zou het “…juist op de Internationale Dag van de Mensenrechten een mooi gebaar zijn van de Syrische autoriteiten zijn om Al-Maleh, mede gezien zijn fragiele gezondheid, niet langer in de gevangenis te houden maar in staat te stellen zijn rechtszaak thuis af te wachten.” Haitham Al-Maleh is een prominent mensenrechtenadvocaat die in 2006 de Nederlandse Geuzenpenning heeft gewonnen voor zijn strijd voor mensenrechten.

Op 14 oktober 2009 werd hij gearresteerd, mogelijk in verband met het telefonische interview dat hij gaf, dat op 12 oktober 2009 op televisie is uitgezonden. In het interview bekritiseerde Al-Maleh de voortdurende onderdrukking van vrijheid van meningsuiting in Syrië. U kunt hier meer lezen over de inhoud van het interview.

Al-Maleh moest op 3 november 2009 vóórkomen bij de militaire rechtbank in Damascus. Hij wordt beschuldigd van het ‘verspreiden van valse berichten die het moreel van de natie aantasten’, het ‘verzwakken van nationale sentimenten’ en het ‘belasteren van een overheidsorgaan’. Hem hangt 15 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Inmiddels is ook duidelijk waar hij gevangenzit: in de beruchte Adra-gevangenis in Damascus.

L4L heeft de Syrische autoriteiten per brief opgeroepen te bewerkstelligen dat alle mensenrechtenadvocaten hun beroep in Syrië kunnen uitoefenen en op te roepen Haitham Al-Maleh vrij te laten en zijn veiligheid te garanderen (zie hier de brieven die de L4L-vrijwilligers verstuurden).

Meer nieuws