Arrestatie en voorwaardelijke vrijlating Levent Pişkin
20 november 2016

Arrestatie en voorwaardelijke vrijlating Levent Pişkin

Türkiye

Lawyers for Lawyers is zeer bezorgd over de aanhoudende intimidatie van advocaten in Turkije in verband met hun legitieme activiteiten als advocaat. Afgelopen maandag arresteerde de politie advocaat Levent Pişkin, nadat hij naar verluidt boodschappen van één van zijn cliënten aan Der Spiegel had overgebracht en daarmee propaganda zou hebben gemaakt voor terrorisme. Samen met de Law Society van England en Wales riep Lawyers for Lawyers op tot zijn onmiddellijke vrijlating. Levent Pişkin werd voorwaardelijk vrijgelaten op 16 november.

Levent Pişkin is een mensenrechtenadvocaat, lid van de Vereniging van Advocaten voor de Vrijheid (Ozgurlukcu Hukukcular Dernegi – OHD) en een LGBTI- activist. Op 14 november 2016 deed de politie een inval Pişkin’s appartement, en namen zij een aantal van zijn bezittingen in beslag, waaronder zijn computer en telefoon. Hierna werd hij gearresteerd.

Levent Pişkin zou berichten van zijn cliënt, de heer Selahattin Demirtas, co-voorzitter van de Peoples’ Democratic Party (HDP) hebben overgebracht aan het Duitse tijdschrift ‘Der Spiegel’ en daarmee propaganda hebben gemaakt voor terrorisme. Volgens onze informatie heeft Levent Pişkin Demirtas ontmoet op 5 november 2016 in Edirne gevangenis waar de heer Demirtas momenteel wordt vastgehouden. Het lijkt erop dat Levent Pişkin werd gearresteerd naar aanleiding van deze ontmoeting. Hij werd op 16 november voorwaardelijk vrijgelaten, in afwachting van het onderzoek naar hem.

In een brief riepen Lawyers for Lawyers en de Law Society de Turkse autoriteiten op om Levent Pişkin onmiddellijk vrij te laten en ervoor te zorgen dat de advocaten en mensenrechtenverdedigers hun professionele taken kunnen uitvoeren zonder angst voor intimidatie of arrestaties.

Meer nieuws uit Türkiye