Deniz Sürgüt vrijgelaten, maar onder huisarrest gesteld
20 juni 2017

Deniz Sürgüt vrijgelaten, maar onder huisarrest gesteld

Türkiye

Op 16 juni 2017 besloot de Gümüşhane High Criminal Court om advocaat Deniz Surgut vrij te laten. Hij had toen al 22 maanden in voorarrest gezeten. Hij staat momenteel onder huisarrest. Het proces tegen hem werd uitgesteld tot 7 september 2017.

Samen met drie anderen wird Deniz Sürgüt op p 6 augustus 2015 gearresteerd in Idil (in de provincie Sınnak) omdat hij naar verluidt een politieagent aangevallen zou hebben.  Hij wordt onder meer beschuldigd van  het lid zijn van ‘een terroristische organisatie’ en ‘de territoriale integriteit van de staat in gevaar brengen’.

Ten tijde van zijn arrestatie was Deniz Sürgüt gemachtigd en naar Idil gestuurd door Vereniging van Advocaten voor de Vrijheid (Özgürlükçü hukukçular derneği, ÖHD). Hij zou daar onder andere ambtenaren, leden van de vakbond en lokale politici en rapporteren over mensenrechtenschendingen in de regio. Hij werd gearresteerd toen hij een gebouw verliet. Op straat was er een botsing tussen de politie en een groep personen. Wij werden geïnformeerd dat Deniz Sürgüt geen onderdeel hiervan uitmaakte toen hij gearresteerd werd, en dat hij aan de politie verklaarde dat hij advocaat is. Er is geen bewijs gevonden om hem te koppelen aan de misdaden waarvan hij beschuldigd wordt. De anderen die gearresteerd zijn, hebben verklaard dat ze hem niet kennen. Niettemin, en ondanks diverse verzoeken om Deniz Sürgüt vrij te laten, verblijft hij nog steeds in de gevangenis.

Op 21 april 2017, nadat de verdachten ruim 20 maanden in voorarrest hadden gezeten, vond de eerste zitting plaats waarbij Deniz Sürgüt aanwezig was. Hij verklaarde dat hij in de gevangenis meerdere keren het slachtoffer werd van fysiek geweld. Zijn advocaten voerden tijdens de zitting aan dat er geen bewijs is dat hij de misdaden begaan heeft waarvan hij beschuldigd wordt. De officier van justitie verzocht om Deniz Sürgüt’s vrijlating, maar dit werd door de rechtbank geweigerd om redenen die ons onbekend waren.

Vorige week riep Lawyers for Lawyers de Turkse autoriteiten op om, onder andere, te verzekeren dat het proces tegen Deniz Sürgüt eerlijk is en om de nodige procesrechten te waarborgen.

 

Meer nieuws uit Türkiye