Advocaat Le Quoc Quan bedreigd
1 juli 2017

Advocaat Le Quoc Quan bedreigd

Vietnam

In juni 2017 werd mensenrechtenadvocaat Lê Quốc Quân bedreigd door politieambtenaren. Zij dreigden dat hij en zijn familie zouden worden vermoord als hij doorgaat met zijn mensenrechtenwerk. Dit werd gemeld door Frontline Defenders op hun website.

Op 8 juni 2017 waren er 10 politieagenten in burger bij de woning van Lê Quốc Quân in Hanoi. Zij verhinderden hem en zijn familie om naar buiten te gaan en dreigden hem, zijn vrouw en zijn kinderen te vermoorden als hij zijn mensenrechtenwerk zou voortzetten.

Een week eerder, op 31 mei 2017, had Lê Quốc Quân een ontmoeting met de Amerikaanse senator John McCain en andere leden van een delegatie van het U.S. Senate Committee on Armed Services. Tijdens deze ontmoeting heeft Lê Quốc Quân verteld over de politieke onderdrukking in Vietnam.  Lê Quốc Quân  heeft aangifte gedaan van de bedreigingen bij de politie.

Lê Quốc Quân is een Vietnamese mensenrechtenadvocaat en blogger. Voordat hij werd gearresteerd in 2012, hield bij een blog bij waarin hij schreef over onderwerpen als burgerrechten, politiek pluralisme en vrijheid van religie. Als advocaat vertegenwoordigde hij vele slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Hij werd in 2007 van het tableau geschrapt. In 2013 werd Lê Quốc Quân veroordeeld tot twee en een half jaar gevangenisstraf, voor ‘belastingontduiking’. L4L heeft reden om te geloven dat zijn veroordeling verband hield met zijn mensenrechtenwerk.

Meer nieuws uit Vietnam