Gezamenlijke brief aan Speciale Rapporteurs inzake detentie advocaten
6 mei 2016

Gezamenlijke brief aan Speciale Rapporteurs inzake detentie advocaten

Türkiye

Lawyers for Lawyers heeft, samen met andere organisaties, de Speciale Rapporteurs van de Verenigde Naties opgeroepen om er bij de Turkse autoriteiten op aan te dringen mensenrechtenadvocaten Ayşe Acinikli en Ramazan Demir onmiddellijk vrij te laten, en de aanklachten tegen hen in te trekken.

De brief werd verzonden naar vijf Speciale Rapporteurs van de Verenigde Naties, waaronder de Speciaal Rapporteur voor de Onafhankelijkheid van Rechters en Advocaten, en naar de VN Werkgroep inzake Arbitraire Detentie.

Arrestaties van advocaten
In de vroege ochtend van 16 maart 2016 heeft de politie de huizen van 9 advocaten doorzocht in Istanbul, Turkije. Na de doorzoekingen werden advocaten Ramazan Demir, İrfan Arasan, Ayşe Acinikli, Hüseyin Boğatekin, Şefik Çelik, Adem Çalışçı, Ayşe Başar, Tamer Doğan en Mustafa Ruzgar gearresteerd. Het is niet bekend waarvan de advocaten beschuldigd worden; het dossier van de arrestaties is geheim. Naar verluidt zouden de advocaten gearresteerd zijn op verdenking van het hebben van banden met een terroristische organisatie.

Alle advocaten werden op zaterdag 19 maart 2016 voorwaardelijk vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. Op 22 maart werden er echter nieuwe arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen vier hen. Twee advocaten werden onmiddellijk daarna opnieuw aangehouden en een paar dagen daarna vrijgelaten. Ramazan Demir en Ayşe Acinikli werden op 6 april 2016 opnieuw aangehouden en in voorlopige hechtenis geplaatst.

Meer nieuws uit Türkiye