Lawyers for Lawyers neemt zittingen waar in Istanbul
14 november 2014

Lawyers for Lawyers neemt zittingen waar in Istanbul

Türkiye

Deze week was Lawyers for Lawyers in Turkije, om wederom 2 zittingen waar te nemen in de zaken waarin een groot aantal advocaten vervolgd worden. Beide zittingen werden verdaagd tot mei 2015.

Lawyers for Lawyers nam op 11 en 13 november 2014 in Istanbul zittingen waar in de processen tegen Turkse advocaten. Op 13 november vond het proces plaats tegen de 46 Turkse advocaten die drie jaar geleden werden gearresteerd. Lawyers for Lawyers heeft alle zittingen in dit proces waargenomen (juli en november 2012, januari, maart, juni, september en december 2013), en heeft deze keer oud-deken van Rotterdam, Nardy Desloover, meegevraagd om het proces namens de dekens in Nederland waar te nemen.

Achtergrond van deze zaak

Op 22 november 2011 werden 46 advocaten gearresteerd op verdenking van  ‘het werken voor, of behoren tot, een terroristische organisatie’. De Turkse autoriteiten beschouwen de KCK als de stedelijke vleugel van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Het overgrote deel van de verdachte advocaten is bij de verdediging van de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan betrokken geweest. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten instructies van Adbullah Öcalan doorgegeven aan zijn achterban en zijn zij lid van een terroristische organisatie. Volgens de verdediging is hiervoor geen bewijs.

Na de sluiting van de speciale rechtbanken en de verlaging van de maximale duur van voorlopige hechtenis naar 5 jaar zijn op 18 maart 2014 de laatste negen advocaten en een journalist in deze zaak vrijgelaten. Zij zaten bijna 2 ½ jaar, sinds november 2011, in voorlopige hechtenis.

Beide zittingen werden door de rechter verdaagd tot mei 2015.

Meer nieuws uit Türkiye