Politie mishandelt advocaat Kennedy Masiye
12 november 2014

Politie mishandelt advocaat Kennedy Masiye

Zimbabwe

Op 6 november 2014 is advocaat Kennedy Masiye ernstig mishandeld door de politie, toen hij probeerde in te grijpen bij de mishandeling van journalist Itai Dzamara. Masiye raakte ernstig gewond en hield onder meer een gebroken arm over aan de mishandeling.

In oktober 2014 organiseerde Itai Dzamara ‘Occupy-Afrika Unity Square’, een ‘sit-in’ om de Zimbabwaanse regering ter verantwoording te roepen voor haar vermeende “falen om aan de behoeften van de mensen te voldoen”. Op 6 november 2014 zetten Dzamara en zijn collega’s hun sit-in voort op het Africa Unity Square. Na een paar uur kwamen een aantal politieagenten naar het plein die de demonstranten bevolen uiteen te gaan. Al snel na dit bevel begonnen de agenten de demonstranten te mishandelen. Toen mensenrechtenadvocaat Masiye probeerde in te grijpen, begon de politie hem ook te slaan, ondanks het feit dat hij zich duidelijk presenteerde als advocaat die juridische bijstand wilde verlenen. Naar verluidt gooiden de agenten zijn advocatenpas op de grond en zouden ze hebben gezegd dat zij “niets geven om zulke dingen”.

Masiye verliet het plein enige tijd later ernstig gewond. Toen hij vervolgens probeerde aangifte te doen op het Centrale Politiebureau van Harare, werd Masiye zonder aanklacht vastgezet. Het was zijn collega’s niet bekend waar hij werd vastgehouden, omdat de politie probeerde om zijn aanwezigheid op het bureau geheim te houden. Nadat hij uiteindelijk werd gevonden en vrijgelaten weigerde de politie om een medisch onderzoek te te laten uitvoeren. Kennedy Masiye stortte in als gevolg van zijn verwondingen en werd met spoed naar een privé-ziekenhuis gebracht.

Lawyers for Lawyers is ernstig bezorgd over dit gebruik van fysiek geweld door de Zimbabwaanse politie jegens Kennedy Masiye. L4L riep de Zimbabwaanse autoriteiten op om ervoor te zorgen dat er onmiddellijk een grondig, onpartijdig en transparant onderzoek wordt gedaan naar de aanval op Kennedy Masiye, om zo alle verantwoordelijken te identificeren en hen voor een bevoegde en onpartijdige rechtbank te brengen.

 

Meer nieuws uit Zimbabwe