Autoriteiten verzoeken licentie Vo An Don in te trekken
20 januari 2015

Autoriteiten verzoeken licentie Vo An Don in te trekken

Vietnam

Op 16 januari 2014 heeft Lawyers for Lawyers brieven gestuurd naar de Orde van Advocaten van Phu Yen in verband met de mogelijke intrekking van de licentie van advocaat Vo An Don.

Vo An Don werkt voor het ‘Centre for Government Legal Aid’ in de Phu Yen provincie. Hij geeft gratis juridisch advies aan minder vermogende mensen, leden van de etnische minderheden en minderjarige delinquenten. Hij heeft meer dan 200 rechtszaken op een pro-bono basis behandeld.

In 2012 vertegenwoordigde hij de vrouw van een slachtoffer van politiegeweld. Haar man werd doodgeslagen door de politie toen hij in hechtenis zat. In verband met zijn werk in deze zaak is advocaat Don onderworpen aan intimidatie en het slachtoffer geworden van vergeldingsacties door de autoriteiten. Hij ontving meerdere doodsbedreigingen van de politie. Op 8 januari 2015 ontving Don een bevel van de autoriteiten om zijn advocatenpraktijk te auditen. Omdat zijn kantoor de enige in de hele stad is die zal worden ge-audit, ziet advocaat Don dit als een daad van intimidatie door de autoriteiten.

Daarnaast hebben verschillende overheidsinstellingen, zoals de politie, het openbaar ministerie en de rechtbank van Tuy Hoa City (waar het proces in eerste aanleg heeft plaatsgevonden), de Phu Yen Advocaten Orde verzocht Vo An Don’s advocaten licentie in te trekken.

Lawyers for Lawyers riep de Orde van Advocaten van Phu Yen op het verzoek om de vergunning van de advocaat in te trekken af te wijzen, en te zorgen dat de intimidatie zal stoppen, zodat Vo An Don zijn werk als advocaat zonder moeilijkheden kan voortzetten.

Meer nieuws uit Vietnam