Politie arresteert 12 advocaten op verdenking van 'terroristische activiteiten'
16 januari 2015

Politie arresteert 12 advocaten op verdenking van ’terroristische activiteiten’

Spain

Op maandag 12 januari 2015 werden zestien personen, onder wie twaalf Spaanse advocaten, gearresteerd door de politie nadat een rechter van het ‘Audienca Nacional’ om hun arrestatie verzocht had. De Audience Nacional is een speciale hoge rechter bevoegd om zaken aangaande terrorisme te behandelen. De gearresteerden worden verdacht van het ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ en belastingfraude. Na 2 dagen werden zij weer vrijgelaten.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken bevestigde in een verklaring de arrestaties van een onbepaald aantal mensen “die behoren tot verschillende organisaties die de terroristische groep ETA ondersteunen”, in noordelijk Baskenland, Madrid en Navarra.

De dag na de arrestaties zou er een proces aanvangen tegen vijfendertig verdachte leden van Batasuna(de verboden politiekevleugel van de ETA). Vier van de gearresteerde advocaten vertegenwoordigen verdachten in deze zaak, die naar aanleiding van de arrestaties werd opgeschort.

Volgens onze bronnen vertegenwoordigen de 12 advocaten die werden gearresteerd tezamen 500 politieke gevangenen die terechtstaan in de Audienca Nacional. De arrestatie van deze advocaten zorgt er niet alleen voor dat zij hun werkzaamheden niet kunnen voorzetten, maar ontzegt hun cliënten ook het recht zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat van hun keuze.

ETA of Euskadi Ta Askatasuna, wat betekent dat het Baskisch Vaderland en Vrijheid in het Baskisch, streeft onafhankelijkheid van Baskenland van Spanje (en in mindere mate in Frankrijk). Spanje is van mening ETA als een terroristische organisatie. Op 20 oktober 2011 heeft de ETA kondigde een “definitieve stopzetting van de gewapende activiteit”.

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de recente situatie van de Baskische advocaten, en de arrestaties van afgelopen maandag. L4L riep de Spaanse autoriteiten op de aanklachten tegen de advocaten te laten vallen en te garanderen dat zij hun werk zonder oneigenlijke inmenging kunnen voortzetten.

Meer nieuws uit Spain